Европейска или дори световна война може да бъде предизвикана до месец в Украйна, след като Русия изпрати войски до спорната граница със съседката си, предупреждава независим руски военен анализатор, съобщава "Дейли мейл".

Кадри от социални медии показват предполагаеми мащабно руско военно придвижване в региони, до контролираната от бунтовниците Източна Украйна и анексирания Крим.

С напрежение, което рязко нараства, 69-годишният анализаторът Павел Фелгенхауер заяви, че сега се изисква "психоаналитик", който да определи намеренията на Русия в Украйна, но предупреди, че събитията могат да доведат "война след месец".

Военните на САЩ в Европа преминаха в най-високо ниво на готовност заради Русия

Военните на САЩ в Европа преминаха в най-високо ниво на готовност заради Русия

Отчитат засилените руски дейности в Източна Европа, Арктика и Украйна

Западът изрази тревога за движението на войските и силите на Москва, а Фелгенхауер казва, че това се случва с безпокойство, тъй като непроверени нови кадри показват военно движение в руските региони Воронеж, Ростов и Краснодар.

"Кризата има потенциал да ескалира в общоевропейска война, ако не и в световна", предупреди Фелгенхауер в интервю за "Росбалт" в Русия. "Но засега е само потенциал. Ще се случи ли или не? Нека изчакаме и ще видим. На Запад не знаят какво да направят по този въпрос".

Русия обеща да "предприеме допълнителни мерки", ако НАТО изпрати сили в Украйна, след като Кремъл изпрати 4000 военнослужещи до спорната граница със съседката си.

"Без съмнение подобен сценарий би довел до по-нататъшно нарастване на напрежението близо до руските граници. Разбира се, това ще изисква допълнителни мерки от руска страна, за да се осигури нейната сигурност", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

Армията на Украйна била "истински щит на Европа"

Армията на Украйна била "истински щит на Европа"

Украйна допринасяла за евроатлантическата сигурност

Той обаче настоя, че Русия "не заплашва" Украйна, въпреки по-ранно изявление, в което се предупреждава, че война в Донбас ще "унищожи" съседа си.

Появиха се кадри, показващи десетки военни хеликоптери в близост до границата и превозване на танкове и други военни превозни средства с влак.

САЩ обещаха своята "непоклатима" подкрепа за Украйна в четвъртък, тъй като служителите на отбраната заявиха, че са наясно с хиляди войници, новоразпределени на сепаратистката територия Донбас, която се контролира от промосковски фракции.

Запитан защо Русия може да провокира конфликт сега, Фелгенхауер отговори: "Адресирайте този въпрос до психоаналитик. Трябва ли да обяснявам? Фактите са налице, всичко вече се случва."

Той заяви, че всички условия могат да бъдат налице до началото на май, когато Русия ще проведе голям парад на Червения площад, за да отбележи годишнина от победата във Втората световна война и той подозира, че "решението вече е взето".

Москва се закани да действа, ако Западът изпрати войници в Украйна

Москва се закани да действа, ако Западът изпрати войници в Украйна

Русия трупа въоръжени сили по границата с Украйна

Фелгенхауер каза, че факторите, които тласкат Русия към окупация на земя от Украйна, са "затварянето на проруски телевизионни канали в Украйна, заплахата от арест и съдебен процес срещу украинския политик Виктор Медведчюк, арестът на Алексей Навални и президентът Байдън, който нарече Путин убиец".

"Заплахите нарастват и то бързо. Много неща не се обсъждат в медиите, но виждаме много лоши признаци", добави той.

През третата седмица на март три големи руски кораба на Балтийския флот преминаха на юг през Ламанша, придружени от корвета, каза той. "Общо ще има десет такива бойни единици плюс малки въздушно-десантни войски", каза той. "Можете да съберете до две дивизии, като вземете предвид военновъздушните сили".

Русия може да планира "десант в стил Нормандия" между Одеса и Николаев, твърди той.

Путин има огромни сили в окупирана Източна Украйна - която попадна под неговото влияние през 2014 г. и в окупирания Крим. "Очевидно е, че се подготвя голяма операция и ще бъдат привлечени и други сили", каза той.

Украйна никога няма да е сама срещу агресията на Русия, гарантира Байдън

Украйна никога няма да е сама срещу агресията на Русия, гарантира Байдън

Той е изразил подкрепа за напредъка на Киев по пътя към НАТО...

"Всички говорят за евентуална танкова инвазия от Белгород през Харков в посока Запорожье, за да обкръжат украинските сили на левия бряг на Донбас".

Путин може да "отсече Украйна от морето, да създаде нова бунтовническа държава Новоросия, например или да направи ход, след това да направи пауза и да започне да диктува условия на Запада", добави Фелгенхауер.

Или Русия може да се стреми да разшири контрола, поглъщайки Украйна, до Приднестровието, без излаз на море, контролирана от ничия земя "неофициална държава" със собствена секретна служба на КГБ, твърди той.

Фелгенхауер прогнозира, че очакваните реакции на Запада на подобни ходове са "неясни".

"Някои на Запад казват, че руснаците не трябва да бъдат провокирани, а военната намеса е твърде рискована. Други, напротив, са за обединението (на Русия и Украйна) и откритата конфронтация, защото тогава ще бъде възможно да се пазарим с Русия".

Бивш президент нарече Украйна враг на Русия

Бивш президент нарече Украйна враг на Русия

А пък Беларус била лакей на Русия

Украйна твърди, че Русия разполага с 32 700 военнослужещи в Крим и командва 28 000 военнослужещи сепаратисти в контролираната от бунтовниците Източна Украйна.

"Въпреки значителните вражески сили украинската армия е подготвена за всички потенциални сценарии", каза Руслан Хомчак, украински главнокомандващ.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков защити движението на войските към граничните райони. "Руската федерация премества войски на собствена територия по свое усмотрение", каза той.

ова не трябва да засяга никого, тъй като подобни действия не застрашават никого."

Той заяви: "Както знаете, по периметъра на руските граници се наблюдава интензивна дейност на армиите на държави-членки на НАТО и други организации, както и на отделни държави и т.н. Трябва да сме нащрек."

Германия и Франция подкрепят Украйна, призовават за деескалация на напрежението с Русия

Германия и Франция подкрепят Украйна, призовават за деескалация на напрежението с Русия

След струпването на руски войски по границата

Представител на НАТО заяви, че западните съюзници имат "опасения" относно руските "широкомащабни военни дейности около Украйна".

Американски експерт по Русия, Майкъл Кофман заяви, че макар да няма "сериозни доказателства, че атака е неизбежна", е ясно, че "нещо се случва извън редовните учения или нормалната ротация на войските".

Той предупреди: "Руските намерения са неясни".

Украйна, западните страни и НАТО обвиняват Русия, че е изпратила войски и тежки оръжия, за да подкрепи своите прокси сили в Донбас, които през 2014 г. завзеха част от Източна Украйна.

Русия твърди, че предоставя политическа и хуманитарна подкрепа само на бойци-сепаратисти във вътрешния конфликт.

Украинското военно разузнаване обвини Русия в провокации, за да създаде претекст за изпращане на допълнителни руски военни части в Донбас.

"Освен това не е изключен опит за напредване на руски окупационни сили дълбоко в Украйна", се казва в него.

Френската армия се готви за интензивна война

Френската армия се готви за интензивна война

Вярва, че има около 10 г. за подготовка