Специални пратеници на пет държави пристигнаха в Белград за среща с президента на Сърбия Александър Вучич, съобщава b92. След срещата те се обърнаха към обществеността. 

"Днес имахме много труден разговор", каза Вучич в началото на речта си.

"Една открита и сериозна дискусия. Това, за което сме съгласни е, че замразеният конфликт не е решение и че когато имаш замразен конфликт, въпрос на време е безотговорни личности да го размразят и да застрашат мира и стабилността на Балканите", той каза.

Москва не вярва в устойчив компромис Сърбия-Косово под гаранции на Запада

Москва не вярва в устойчив компромис Сърбия-Косово под гаранции на Запада

Захарова прехвърля вината за кризи в Украйна и Балканите върху западни гаранции

Вучич каза, че като президент на Сърбия днес той недвусмислено е изправен пред проблемите и предизвикателствата, които биха били поставени пред страната ни, ако не се съгласим с предложения план.

"При тези и такива условия помолихме четиримата, плюс Мирослав Лайчак, да помогнат на всички нас да преодолеем турбуленцията, пред която сме изправени в Косово, защото смятаме, че е крайно време да сформираме Общността на сръбските общини - CSM, което беше не само обещано, но и подписан преди 10 години. Става въпрос за спешност, тъй като едва след това е възможен разговор, включително каквато и да е нормализация на обстановката", добави той.

Той посочи, че западните дипломати са приветствали напредъка на Сърбия по европейския път. Вучич посочи, че ни предстоят трудни дни и решения.

"Тук няма хубави и сладки приказки и мога да кажа, че дадох всичко от себе си, за да защитя и пазя Сърбия, което ще продължа да правя", завърши президентът Вучич.

Меката сила на Русия и устойчивостта ѝ в Сърбия

Меката сила на Русия и устойчивостта ѝ в Сърбия

46% от сърбите са за неутралност във войната Русия-Украйна, балансът е най-евтината стратегия за сръбското правителство

След срещата на Вучич с представители на ЕС и САЩ, специалният представител на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак каза: "Имахме интензивен, труден, но и открит разговор. Президентът Александър Вучич демонстрира отговорен подход и воля за вземане на трудни решения в интересът на мира и европейските перспективи на Сърбия".

Специалният пратеник на ЕС за диалог Мирослав Лайчак, пратеникът на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар, съветникът по външната политика и сигурността на германския канцлер Йенс Плетнер, съветникът по външната политика на френския президент Еманюел Бон и съветник по външна политика и сигурност на министър-председателя на Италия Франческо Тало присъстваха на срещата.

Сръбският президент Александър Вучич обсъди с тях по-нататъшни стъпки в процеса на нормализиране на отношенията с Прищина.

Мрежата на Вагнер на Балканите

Мрежата на Вагнер на Балканите

В полезрението след опитите за вербуване в страните от региона