Взрив е избухнал в района на посолството на САЩ в китайската столица Пекин. Потребители на социалните медии публикуваха снимки и видеоклипове от експлозията.

Големи облаци дим се виждат във видеата. Кадрите също така показват полицаи и покрито с одеяло тяло, лежащо на земята.

Заподозреният за експлозията беше идентифициран като 26-годишен мъж от района на Вътрешна Монголия. Той се е опитал да хвърли самоделно взривно устройство към американското посолство. Няма други ранени хора освен нападателя.

От пекинската полиция уточниха, че самоделната бомба наподобява фойерверк, като тя първо е наранила ръката на нападателя при активирането ѝ. Мотивът за атаката все още не е известен.

Китайските държавни медии уточниха, че няколко часа преди взрива полицията е спряла жена, заливаща се с бензин при предполагаем опит да се самозапали пред посолството на САЩ. Засега не е известно дали има връзка между двата инцидента.  

Според Radio Free Asia мъж се е опитал да хвърли самоделно взривно устройство в оградения двор на посолството, но бомбата избухнала по-рано от предвиденото. 

Китай и САЩ в момента са в конфликт относно търговията, граничещ с търговска война. Америка обаче остава изключително популярна дестинация за пътуване, образование и имиграция за китайците.