Япония потвърди нов щам на коронавирус. Азиатската държава съобщи и за огнище в имигрантски център в Токио, което е ново предизвикателство пред страната, която се опитва да преодолее трета вълна на епидемията, информира "Ройтерс".

Новият щам е открит при 91 случая в района на Канто, източно от Токио, и при два случая на летища, обяви говорителят на кабинета Кацунобу Като пред журналисти.

Япония започна имунизационната кампания

Япония започна имунизационната кампания

Имунизацията започна по-малко от 6 месеца преди Олимпиадата

Правителството е нащрек за нови мутации, докато ваксинира срещу коронавируса.

Може да е по-заразен от другите щамове и ако продължи да се разпространява в страната, може да доведе до бързо увеличение на случаите, каза още Като.

Новият щам изглежда е от чужбина, но е различен от други, които са открити спорадично в Япония, според Националния институт по инфекциозни заболявания. Мутацията E484K на протеиновия шип на вируса — протеин, разположен на външната повърхност на вируса, който той използва, за да навлезе в клетките на организма и да причини заболяване - е открита и при други варианти, които могат да намаляват ефективността на ваксините.

Япония е потвърдила 151 случая на щамовете от Великобритания, ЮАР и Бразилия. В страната има повече от 400 000 случая със 7194 починали.

Япония изхвърля на боклука част от ваксината на Pfizer

Япония изхвърля на боклука част от ваксината на Pfizer

Заради липсата на достатъчен брой специализирани спринцовки

Междувременно петима служители и 39 чужденци в токийски имиграционен център са с коронавирус. Всички 130 задържани в центъра са тествани за коронавирус. Няма сериозни случаи при заразените, всички са под карантина.