Ядосани южнокорейски граждани замеряха с яйца и обиждаха министър и представители на властите, които се опитаха да ги успокоят относно планове за поставяне на стотици граждани под карантина, които са връщани в страната от епицентъра на новия вирус в Китай, информира "Ройтерс".

Първият от четири планирани полетa с евакуирани южнокорейци от Ухан се очаква да пристигне днес, но Китай разреши само един полет, което доведе до забавяне, обявиха от външното министерство на Южна Корея.

Сеул също потвърди за пети и шести коронавирус случай в страната, включително и за първи случай, който се е разболял в Южна Корея. Предишните случаи са свързани с хора, които са пътували до Ухан.

Тръмп формира ударна работна група за борба с коронавируса в САЩ

Тръмп формира ударна работна група за борба с коронавируса в САЩ

"Рискът от заразяване за американците остава нисък"

Около 700 южнокорейци в Ухан трябва да бъдат върнати в страната, но протестиращи в Асан и Чинчхон, които се намират на около 80 километра южно от столицата Сеул, използваха трактори, за да блокират достъпа до обекти, които са предназначени за поставяне на южнокорейци под карантина.

В Асан демонстранти хвърляха яйца и обиждаха, когато Чин Йон, министър на вътрешните работи и безопасността, пристигна за разговори с тях. Полицията беше принудена да го защити с черни чадъри.

"Ако е толкова безопасно, защо не ги приемете във вашия дом", крещеше единият от протестиращите към министъра. Чин Йон отговори, че разбира притесненията им. Той поясни, че тези сгради са избрани, тъй като са единствените достатъчно големи да поберат евакуираните.

6000 души блокирани на италиански круизен кораб заради коронавирус

6000 души блокирани на италиански круизен кораб заради коронавирус

Хиляди хора са държани на кораба, докато се изследват двама пътници от Китай

"Граждани на Южна Корея страдат в Ухан...трябва да ги върнем възможно най-бързо, нали?", каза министърът.

Правителството иска да изолира евакуираните за най-малко две седмици.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин призова за спокойствие и разкритикува разпространението на фалшиви новини.

Русия затваря пряка граница с Китай заради коронавируса

Русия затваря пряка граница с Китай заради коронавируса

Путин иска да спре разпространението на болестта

"Оръжията, които ще ни защитят от новия коронавирус, не са страх и ненавист, а доверие и сътрудничество", увери той по време на реч в Сеул.

Полицейското звено за киберсигурност работи с телекомуникационните регулатори за блокиране и изтриване на фалшива информация, която може да провокира "социално объркване", информира "Йонхап".

Южна Корея ще предостави на Китай помощ за 5 милиона долара.