Избраният президент на САЩ Джо Байдън назначи Рейчъл Ливайн във вторник за помощник-министър на здравеопазването. В случай на одобрение от Сената, Ливайн ще бъде първият открито трансджендър, който ще е федерален служител.

В момента Рейчъл Ливайн заема поста на здравен секретар на Пенсилвания и от началото на пандемията на коронавируса води щата през кризата с общественото здраве.

"Д-р Рейчъл Ливайн ще осигури стабилно лидерство и основни познания, от които се нуждаем, за да прекараме хората през тази пандемия - независимо от техния пощенски код, раса, религия, сексуална ориентация, полова идентичност или увреждане - и ще отговори на обществените здравни нужди на страната ни в тази критична ситуация и след това", коментира Байдън. 

Възпитаник на Харвард и на медицинското училище в Тюлейн, Ливайн е президент на Асоциацията на държавните и териториалните здравни служители. Има научни трудове за опиоидната криза, медицинската марихуана, юношеската медицина, хранителните разстройства и ЛГБТ медицината.

Избраният вицепрезидент Камала Харис нарече Ливайн "забележителен държавен служител със знания и опит, който да ни помогне да овладеем тази пандемия и да защитим и подобрим здравето и благосъстоянието на американския народ".

Байдън вади от нафталина прочулата се покрай Майдана Виктория Нюланд

Байдън вади от нафталина прочулата се покрай Майдана Виктория Нюланд

Нюланд е работила като американски дипломат в продължение на 32 години