Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс пристигна на четиридневна визита в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Посещението му идва на фона на усилията на украинските служители да възстановят работата на енергийните съоръжения, засегнати от руските въздушни удари, които причиниха прекъсвания на електрозахранването в разгара на зимата.

Той ще посети град Николаев в Южна Украйна, както и фронтовия град Херсон, който беше освободен миналия месец.

"Грифитс ще види въздействието на хуманитарната реакция и новите предизвикателства, които възникнаха, тъй като щетите по инфраструктурата нарастват на фона на ниските зимни температури", посочват от ООН.

ООН разследва военни престъпления ли са руските удари по инфраструктурата на Украйна

ООН разследва военни престъпления ли са руските удари по инфраструктурата на Украйна

Комисия събира доказателства, които ще представи през март

В Херсон, който украинските сили си върнаха на 11 ноември след около девет месеца руска окупация, Грифитс ще види как се създават топли убежища за жителите, в случай че те останат без отопление, електричество или вода, допълват от организацията.

Посочва се, че близо 18 милиона души - около 40% от населението на Украйна - се нуждаят от хуманитарна помощ.

Поредица от руски атаки срещу украинската инфраструктура оставят "милиони хора без средства да отопляват домовете си, да имат чиста вода или електричество в момент, когато настъпва мразовита зима", изтъкват от ООН.

Зеленски: Москва се опитва да ни унищожи с мрак и студ

Зеленски: Москва се опитва да ни унищожи с мрак и студ

Днес се отбелязва годишнина от Гладомора през 1932-33 година