Полша обяви рекордни разходи за модернизиране на националните си въоръжени сили. Това съобщават местните медии.

Сумата на инвестициите, които Полша е предвидила за армията си, е почти $ 50 млрд. Варшава планира да укрепи Източния фланг на НАТО и да купи многоцелеви изтребители от 5-то поколение.

Финансовите параметри на превъоръжаването на полската армия бяха представени от военния министър Мариуш Блащак на 28 февруари, когато се проведе негова среща с висшето ръководство на въоръжените сили.

Малко по-късно стана известно, че Мариуш Блащак е подписал плановете за превъоръжаването.

Задачата за подсилването на Източния фланг на НАТО ще се изпълни със създаването на ново формирование в района на град Висла. За целта правителството ще пренасочи програмите за модернизация на поделението във Висла.

Средствата ще бъдат вложени в 32 нови изтребителя от пето поколение, зенитни системи, подводници и хеликоптери за флота, посочи министърът, след като подписа Плана за техническа модернизация на армията до 2026 година.

Полша е една от малкото страни-членки на НАТО, чиито военни разходи вече са достигнали договорените 2 процента от брутния вътрешен продукт. Преди година Варшава сключи договор с Вашингтон за закупуване на системи "Пейтриът", а по-рано този месец се договори и за мобилни ракетни установки.

Военният министър Мариуш Блащак вече потвърди, че до 2030 г. разходите на Полша за отбрана ще са 2,5% от БВП на страната.