Европейският съюз иска да използва защитния механизъм за избягване на "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия само ако е необходимо. Това увери германският канцлер Ангела Меркел след двудневната среща на върха на ЕС, информират "Ройтерс" и други медии.

Мей: Преговорите с ЕС за Брекзит продължават

Мей: Преговорите с ЕС за Брекзит продължават

ЕС иска споразумение за Брекзит, което ще бъде одобрено от парламента в Лондон

"Заявихме ясно, че...ние ще се нуждаем от защитния механизъм само като застраховка в случай, че не успеем да постигнем споразумение за нашите бъдещи отношения по време на преходния период", обясни тя на пресконференция в Брюксел.

Близо 130 млн. паунда струва организацията на референдума за Брекзит

Близо 130 млн. паунда струва организацията на референдума за Брекзит

Това е коментарът на британската избирателна комисия относно призивите за прегласуване

По думите й Европейският съюз ще продължи да настоява за плавен Брекзит. Според нея Брекзит без сделка е неприемлив за ЕС и Брюксел ще положи усилия за избягването му.

Меркел повтори, че Брюксел иска да помогне на Великобритания и подробностите за бъдещите отношения все още трябва да бъдат очертани.

Запитана дали ЕС ще предложи на Мей допълнителни уверения или отстъпки, Меркел просто подчерта позицията на Общността: няма да се предоговаря споразумението, но ЕС също така не иска да се използва защитният механизъм за Северна Ирландия.

Северноирландците към Мей: Опълчи се на ЕС за Брекзит

Северноирландците към Мей: Опълчи се на ЕС за Брекзит

Реакцията на ЕС e очаквана

Ангела Меркел, като всички останали в ЕС, смята, че комюникето вече има някаква правна тежест. Уверенията "не са просто лист хартия, а има заключенията на 27-те", поясни тя.

Попитана отново дали ЕС може да даде повече уверения, Меркел отговори: "27-те страни членки на ЕС дадоха уверения, те се съдържат в заключенията от вчера вечерта. Това е нашата позиция".

Пълен провал на британската дипломация за Брекзит, гневен Фараж

Пълен провал на британската дипломация за Брекзит, гневен Фараж

Мисля, че това, което видяхме вчера вечерта, е пълният провал на британската преговорна позиция

Междувременно френският президент Еманюел Макрон коментира, че ЕС може да "поясни и да увери", но няма да предоговаря споразумението за Брекзит. Макрон е убеден, че Мей трябва да намери някакъв начин да прокара сделката през Камарата на общините.

Снимка 395470

Източник: ЕПА

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви след края на двудневната среща, че Мей и лидерите са постигнали по-голяма яснота. Според него сделката е добра и за двете страни.

ЕС: Няма да има нови преговори по Брекзит

ЕС: Няма да има нови преговори по Брекзит

Брюксел иска тесни контакти с Лондон

"Надяваме се, че споразумението ще бъде подкрепено в парламентите", отбеляза той.

В същото време председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че "нашето намерение беше ясно от самото начало. Заключенията от вчера са доста ясни". Той отбеляза, че няма мандат за започване на нови преговори, но винаги е на разположение на Мей.

От своя страна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сподели, че Мей е добър приятел.

"Това е жена с голям кураж, върши работа по най-добрия възможен начин. Подкрепям я", коментира той британския премиер.

Гневната Мей се скара на Юнкер

Гневната Мей се скара на Юнкер

Исканията на Мей са "мъгляви" и "неясни"

Юнкер каза, че е наблюдавал дебатите за споразумението в британския парламент и е установил, че има дълбоко недоверие към ЕС. По думите му ЕС трябва да докаже пред депутатите, че не иска защитният механизъм да бъде "постоянен инструмент".

Снимка 395471

Източник: ЕПА

"В стаята никой не се съгласи да се предоговаря споразумението за напускане. Споразумението ще се запази", категоричен е той.

Юнкер иска сега да започнат преговорите за бъдещите търговски отношения. 

Той сподели, че не е обидил премиера Тереза Мей с използваната от него дума "мъгляв", а е определил като такъв дебата във Великобритания.