Недоволство на мюсюлманите в Босна и Херцеговина след коментара на президента на Франция Еманюел Макрон, информира "Политико".

Френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю за списание "Икономист", че "Босна е бомба със закъснител, която цъка до Хърватия".

Иво Христов: На наш гръб Макрон търси да спечели реноме на нерасист

Иво Христов: На наш гръб Макрон търси да спечели реноме на нерасист

Ако някой в България изрече същото (че НАТО е в кома), веднага ще бъде нарочен от церберите на евроатлантизма за путинист, руски агент и не знам още какво

В петък в столицата Сараево председателят на председателството на Босна и Херцеговина Желко Комшич привика френския посланик за обяснение.

Сайтът на Радио Сараево излезе със заглавие: "Президентът Макрон: Засрамете се!".

В Страсбург млади босненци, участващи на Световния форум за демокрация към Съвета на Европа, позираха за снимка с послание към френския лидер: "Макрон, вие сте добре дошъл в Босна и Херцеговина, нашият дом не е бомба със закъснител".

Говорител на мюсюлманската общност в Босна коментира, че Макрон обижда Босна, а в същото време Франция има много по-голяма вина за всяка джихадистка заплаха в Европа. Представителят отбеляза, че 300 граждани на Босна и Херцеговина, предимно жени и деца, са заминали за бойните полета в Сирия и Ирак в сравнение с 1900 от Франция, като тези дни се очаква повече от 450 да се върнат във Франция.

Визията на Макрон за Русия е в Европа, но Путин има други идеи

Визията на Макрон за Русия е в Европа, но Путин има други идеи

Имаме право да не бъдем откровени врагове с враговете на приятелите си?

"Не виждам как това е по-голям проблем в Босна в сравнение с Франция", обяви представителят.

Докато мюсюлманите в Босна критикуват коментара на Макрон, лидерът на босненските сърби в страната Милорад Додик благодари на френския лидер за откровената и вярна оценка.

Додик каза още, че Комшич не е в позиция да привиква посланика, тъй като няма консенсус в босненското председателство.

Москва е във възторг от Макрон за НАТО: Златни думи, истински

Москва е във възторг от Макрон за НАТО: Златни думи, истински

В Държавната дума отбелязват - френският президент "обективно оцени ситуацията"

През последните дни френският президент разбуни и духовете у нас, заявявайки, че предпочита легалните мигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар пред нелегалните украински или български банди.

Той направи поредното си дръзко изказване с думите, че НАТО е в мозъчна смърт, а Европа "стои на ръба на пропастта". С това Макрон си навлече гнева на Ангела Меркел, но беше поздравен от Русия.