Италианските депутати приеха законопроект, който предвижда затвор за производство и продажба на "фашистка пропаганда", включително сувенири и други продукти, с които се възхвалява фашизмът и нацизмът, съобщава The Local.

Камарата на депутатите, долната камара на италианския парламент, одобри Член 293 с повече от 2/3 мнозинство. 261 депутати одобриха предложението, 122 гласуваха "против", а 15 - "въздържал се".

Преди да се превърне в закон проектът трябва да бъде прокаран и в Сената.

Предвижда се затвор между 6 месеца и 2 г. за лица или организации, които насърчават пропагандирането на изображения или съдържание, свързано с фашистката партия или германските нацисти, както и идеологиите им, дори и само чрез производство, разпространение или продажба на стоки, свързани с такива партии или идеологии.

Магазините в италианската столица Рим, както и в други градове, свободно продават календари, бюстове, плакати, пръстени, тениски и медали с фашистки елементи.

Предложеният законопроект обаче разделя Италия, защото мнозина не са сигурни къде е границата. Някои хора призовават за събаряне на архитектурата и статуите в Рим от 20-те години на XX век.