Бившият премиер на Франция Ален Жупе увеличи преднината си пред Никола Саркози за номинацията на дясната партия "Републиканци" за президентските избори през 2017 година. Това показва социологическо проучване на Ipsos и изследователския институт Cevipof, цитирано от Ройтерс.

Саркози, който беше държавен глава от 2007 до 2012 година, първоначално намали разликата с Жупе след стартирането на кампанията си през август, но твърдолинейната му стратегия изглежда го отдалечава от симпатизантите на партията.

Предвижда се Жупе да спечели с 41% на първия тур на вътрешния вот на 20 ноември - 4% повече в сравнение с миналия месец. Саркози пък ще събере 30%, след като губи 3 на сто.

Нито един от останалите петима кандидати, които са по-малко известни, не събира достатъчно подкрепа, което означава, че Жупе и Саркози със сигурност ще бъдат на баложат на 27 ноември.

Проучването показва още, че Жупе, който беше премиер от 1995 до 1997 година и министър на външните работи и отбраната, лесно ще спечели втория тур с 60% подкрепа - 4% повече в сравнение със сондаж от миналия месец.

Спечелилият първичните избори има добър шанс да победи и на президентския вот през май 2017 година, тъй като популярността на настоящия държавен глава Франсоа Оланд е изключително ниска и има разцепление сред редиците на левите.

Предвижда се Жупе да бъде на балотаж с лидера на "Националния фронт" Марин льо Пен.

Проучването е проведено от 14 до 19 октомври и в него са участвали 17 047 души.