Управителният съвет на "Химко" – Враца прие мерки за излизане от кризисното състояние. Мерките ще бъдат предложени за одобрение от Надзорния съвет и от Събранието на акционерите. Планът предвижда от работещите в момента в "Химко" 2400 души да бъдат съкратени между една трета и една четвърт. Останалите ще трябва да избират между преминаване на четиричасов работен ден или ползване на 10 дни неплатен отпуск месечно. От декември заплатите на служителите и работниците в предприятието ще се приравнят към една минимална месечна заплата.

Председателката на КНСБ в предприятието Виолета Петкова заяви, че оглавяваната от нея синдикална структура няма да подпише променения колективен трудов договор. Структурата на КТ "Подкрепа" в предприятието все още не е уточнила позицията си по подготвяните промени.

Поради неблагоприятната пазарна ситуация и високата цена на природния газ печелившото до преди година и половина химическо предприятие се срина. Синдикатите твърдят, че и лошото управление е причина за срива. Обявените за продажба 57 процента от капитала на дружеството не бяха продадени и при поредния четвърти търг, когато цената на "Химко" падна четири пъти.