9 години затвор и глоба от 5000 лв. за мъж, отвлякъл приятелката си, съобщи прокуратурата. Мъжът е бил признат за виновен за отвличане и побой върху жената още в периода 3 юли - 24 юли 2018 година. Освен това до юли същата година обвиняемият М.Д. държал и разпространявал наркотици. Познанството между осъдения и неговата жертва започнало през септември месец 2017 година.

Първоначално било на приятелски начала, но постепенно отношенията им се задълбочили. По време на едно от посещенията в дома на осъдения, през месец юли 2018 година, младата жена била задържана против волята й в апартамента на 35-годишния мъж, който решил да я лиши от свободата й. Целта му била жената да бъде постоянно при него и да задоволява всичките му потребности. За да може да пречупи волята ѝ и да я подчини, той решил да използва физическо насилие, както и да я дрогира, като не й давал достатъчно храна и вода.

17-години затвор за мъж, удушил жена си

17-години затвор за мъж, удушил жена си

Двамата били двойка и тя искала да го напусне

Младата жена била открита в дома на 35-годишният мъж след 20 дни престой там. Тя се намирала в изключително лошо здравословно и емоционално състояние. С действията си М.Д. е причинил на своята жертва средна телесна повреда и разстройство на здравето ѝ, временно опасно за живота.

Решението на Върховния касационен е окончателно.

Припомняме, че на 7 април 2020, стана ясно, че от началото на извънредното положение у нас все повече хора са станали жертва на насилие в собствения си дом.

Ден по-късно ЕП призова за подкрепа на жертвите на домашно насилие.

В началото на октомври бе съобщено, че всяка четвърта българка - жертва на сексуално или физическо насилие.

На 25 ноември Омбудсманът поиска спешно да бъдат приети промени срещу домашно насилие.

Едва 34% при средно за 59% от българските жени знаят за съществуващо законодателство или политики за закрила и превенция на домашното насилие. В България все по-често жените търсят сами решение на проблема - 56% при 42% средно за ЕС.

На 1 декември стана ясно, че се увеличават се случаите на домашно насилие в условията на пандемия. У нас не се води официална статистика за жертвите. Статистиката се води от кризисни центрове и от горещи телефонни линии. Примерният ръст е между 370 и 500 обаждания на месец за тази година спрямо предходната.

На 13 януари 2021 година бе съобщено, че създава Централен регистър за случаите на домашно насилие у нас.

Ден по-късно Министерството на правосъдието предложи нови мерки за защита от домашното насилие.

На 26 януари бе обявено, че България с най-висок брой жертви на домашно насилие в ЕС.