АБВ подкрепя кандидатурата на омбудсмана в оставка Мая Манолова, за да има консолидация и да се смени начинът на управление на София.

Столицата ни не е тази, в която бихме искали да живеем. Вярно е, че има метро и някои асфалтирани улици, но през последните 30 години подобрението е слабо и в София се живее трудно.

Това каза бившият социален министър Ивайло Калфин на пресконференция в централата на партията. Той ще е водач на листата за общински съветници на АБВ.

София се управлява без приоритети и съпричастността на граждани, критикува той. Калфин акцентира върху чистотата на въздуха и на града. Калфин цели да подобри прозрачността на управлението.

За десет години управление да се оправдаваш с екипа си е несериозно, "какъв е старият екип, кой е новият екип", пита той.

Това става чрез повече електронни средства за присъствие на гражданите. Движението в столицата, детските градини и детските ясли, както и начинът на обслужване на гражданите са сред главните приоритети на Калфин. По думите му плах е опитът на Столична община за електронно административно обслужване.

Листата на партията е почти готова, обяви Калфин. В нея ще присъства Юлиан Плачков, журналистът Явор Цаков, д-р Николай Цоцомански, ортопед в Пирогов и няколко пъти носител на приза Лекар на годината, както и настоящи районни кметове. 33% от гражданите в изборната листа са на възраст до 35 години. Това за АБВ е гаранция за динамика.

Според председателя на партията Румен Петков в столицата са влезли едни 25 милиарда, а резултатите са замърсен въздух, занемарени междублокови пространства и потрошени от колчетата на "Граф Игнатиев" хора.

Столичани продължават да пътуват между 45 минути и час, за да отидат до работа, това трябва да се реши, каза още Петков. София се нуждае според него и от друга комуникация със столиците в Европа. "Нашата кампания не е "срещу", нашата кампания е "за", подчерта Петков, а това отличава партията от останалите политически сили.