Няма млекопреработвателно предприятие в страната, което да е оставено без контрол. Това заяви заместник изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Галя Викьова, която взе участие в Кръгла маса на тема "Качествени ли са българските млечни продукти", организирана от Сдружение "За достъпна и качествена храна".

Тя подчерта, че БАБХ извършва постоянен контрол, базиран на направената оценка на риска.

Викьова припомни, че млечни продукти се произвеждат не само по БДС. По тази причина показателите, които се контролират, могат да са различни при различните млечни продукти.

Агенцията по храните засилва контрола върху млечните продукти

Агенцията по храните засилва контрола върху млечните продукти

Проверки за високо съдържание на вода и немлечни мазнини организира БАБХ

Важно е продуктите, които са по БДС, да покриват изискванията на стандарта, а тези, които не са по БДС, да покриват изискванията на технологичната документация, по която са произведени, поясни тя и допълни, че при всички случаи трябва да бъде спазено общото законодателство по отношение на това, което се влага, и по отношение на етикетирането.

Д-р Викьова подчерта, че БАБХ не носи отговорност за качеството на произвежданите продукти. То се гарантирало от производителя и неговата система за самоконтрол.

Агенцията по храните упражнява контрол върху самоконтрола на бизнес операторите и така гарантира безопасността на храните, уточни тя.

Припомняме, през ноември БАБХ обяви, че засилва проверките и пробите на предлаганите на пазара млечни продукти.

Решението беше взето по повод проучването на асоциация "Активни потребители", при което беше установено прекомерно високо съдържание на вода в млечните продукти и наличие на немлечни мазнини.

Сиренето у нас с все по-голямо водно съдържание

Сиренето у нас с все по-голямо водно съдържание

Това показва проучване на "Активни потребители"