Може и да има план за излизане от кризата с коронавируса, но аз не го виждам. Най-лесно е да се затваряме и да прекратяваме дейности, но не може това да бъде продължено във времето. Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи бившият здравен министър Таня Андреева.

Тя мерките срещу разпространението на коронавирус като взети навреме. Това показвали и данните. Хубавото е, че на фона на всичко, което се случва в държавите от ЕС, в България има по-малко заболели и по-малко тежки случаи, отчете бившият здравен министър.

Трябва да се помисли какво предстои за излизане от кризата с коронавируса, но на нея й липсва ролята на самия министър на здравеопазването. Извънредното положение е време, в което тази криза трябва да има план как да бъде управлявана и рисковете за нейното излизане, обясни Андреева.

Някои хора губят търпение и искат по-бързо да излезем от кризата, но е много по-важно да се съобразяваме с реалностите, път по който да вървим, и средата, в която да живеем, каза още тя.

Ананиев разрешава износа на хинин

Ананиев разрешава износа на хинин

Това вече е възможно, тъй като има натрупан резерв

Бившият здравен министър настоя за спешни мерки и политика за областните болници в страната.

Тя се надява, че здравният министър и медиците могат да изработят алгоритми и план за поведение на лекарите и един план за безопасност както на лекарите, така и на пациентите, когато има такива състояния. Най-рисковите отделения са интензивните отделения.

По думите й Министерство на здравеопазването разполага с огромен капацитет за политики във времето на криза и би могло да види кои болници могат да дадат на късо. Таня Андреева даде пример с болниците във Видин и Провадия, където не е направена добре оценката на ситуацията отвътре.

"Кризата трябва да бъде управлявана от хора, които са много добре подготвени в здравния сектор", настоя бившият здравен министър.

Болницата в Провадия не може да приема пациенти с коронавирус

Болницата в Провадия не може да приема пациенти с коронавирус

Трябва да са качва и техника, и хора на третия етаж без асансьор

Бременните жени са притеснени, но в началото били още по-притеснени заради спрените женските консултации, обясни Таня Андреева, която работи в болница "Шейново" и допълни, че трябва да се намери алгоритъм, който да бъде най-безопасен за самите пациенти.

Таня Андреева се обяви и срещу спрените инвитро процедури от министъра на здравеопазването заради коронавируса преди няколко дни.