Спешно да се преосмислят приоритетите, проектите в столицата, както и разходването на средства. Това иска независимият общински съветник Борисов Бонев, който е изпратил и позиция да кмета Йорданка Фандъкова.

Като пример за средства, които е предвидено да се харчат, но могат да се отложат, за да се постави акцент върху качеството на живот на столичани Бонев посочва намерението да се похарчат 27 млн. лв за пренареждане на павета по улиците "Цар Шишман" и "6-ти септември" и площадите "Св. Ал. Невски" и пред Народното събрание. Паралелно с това е недопустимо през 2020 г. част от столицата все още да няма канализация.

От Спаси София предлагат да бъде спрян и проблемният проект за ремонт на Борисовата градина, за който са предвидени още 14 млн. лв. Те твърдят, че Борисовата градина не се нуждае спешно от ремонт, особено при положение, че паркът все още няма ПУП, който да предвиди точно какви промени могат да се правят в него.

Социалисти, демократи и независимия Бонев против бюджета на Фандъкова
Обновена

Социалисти, демократи и независимия Бонев против бюджета на Фандъкова

Според Лалов: Тези 10 млн.лв., които ще бъдат дадени на кварталите, са 0,6 процента.

В позицията до кмета от "Спаси София" посочват още, че почти всяка градска система в София има нужда от дълбоки реформи, които ще бъдат още по-належащи с оглед на идващата тежка икономическа криза. Като пример те посочват многобройните раздути общински дружества, които често имат дублиращи се функции, без да се изискват резултати от работа им. "ЦГМ, транспортните оператори, пазарите, Столичен инспекторат, част от фондациите и дирекциите на Общината имат спешна нужда от преструктуриране, сливане и намаляване на административния персонал.

"Затова очаквам от кмета и от председателя на СОС, г-н Герджиков, незабавно свикване на онлайн председателски съвет, на който заедно със зам.-кметовете да дискутираме тези въпроси. Изпратил съм официално искане преди две седмици, но отговор все още няма, което е недопустимо." - завършва позицията си Борис Бонев от Спаси София.

Припомняме, че вчера председателят на СОС Елен Герджиков обяви, че тази седмица общинският съвет и комисии няма да заседават, заради потвърден случай на коронавирус на общински съветник. При нужда може да се свика спешен председателски съвет.

Бюджетът на София нямал алтернатива

Бюджетът на София нямал алтернатива

30 милиона са останали от продажбата на Общинска банка, обясни Дончо Барбалов

Също така Бонев припомня, че в сферата на екологията има сериозен проблем с ефективността. Столичната община плаща многократно завишени цени за малки фиданки, по-голямата част от които бързо изсъхват, стотици хиляди цветя се сменят през две седмици в столичните паркове, когато целия свят се преориентира към използване на многогодишни цветя. "Това са все примери за прахосване на средства, които са ни крайно необходими и тези течове трябва незабавно да бъдат спрени" - категорични са от организацията.