Комисията по хазарта е с нов състав от днес, след като министърът на финансите Владислав Горанов е приел молбата за напускане на Александър Георгиев. Припомняме, беше привлечен като обвиняем по делото срещу Васил Божков, но като съдействащ на разследването бе освободен от ареста срещу гаранция от 40 000 лв.

Временно за председател на Комисията по хазарта е назначен Георги Йорданов за председател на Държавната комисия по хазарта. Той ще бъде председател до намиране на титуляр за поста.

За членове на Комисията министърът на финансите назначи и нови, определени от ръководителите на тези институции, лица. Това са Стоян Стоянов - главен секретар на Министерството на правосъдието, Паун Илчев - и.д. председател на Българския институт по метрология, Красимир Бояджиев - началник на отдел "Разследване на особени случаи", дирекция "Контрол" в Централно управление на НАП и Емил Захариев - директор на специализирана дирекция в ДАНС.

Новият състав на комисията е приет при съгласуване с министъра на правосъдието, министъра на икономиката, изпълнителния директор на Националната агенция за приходите и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност".

Комисията по хазарта ощетила държавата с 500 млн. лв., установили от АДФИ

Комисията по хазарта ощетила държавата с 500 млн. лв., установили от АДФИ

Не са предоставяли данни за извършени проверки

Припомняме, че друг бивш шеф на Комисията по хазарта е в ареста отново по обвинения в рамките на аферата Васил Божков - Огнемир Митев. Има и още един служител от комисията с повдигнати обвинения, от прокуратурата не съобщиха името му.

За нарушения в Комисията по хазарта се заговори, след като спецпрокуратурата нахлу с акция там преди две седмици. На следващия ден от Държавната Агенция за финансови инспекция съобщиха, че се открили неплатени данъци и такси в размер на 210 млн. лева, но още на следващия ден тази сума се удвои. На брифинг на прокуратурата бе обявено, че бизнесменът Васил Божков е предлагал подкуп от 10 000 лв. дневно на служител от комисията, който да осигури разправа с конкуренцията. Преди това главният прокурор Иван Гешев съобщи, че на Божков са повдигнати 7 обвинения

Прокуратурата иска арест за бивш шеф на Комисията по хазарта

Прокуратурата иска арест за бивш шеф на Комисията по хазарта

Задържан е и настоящият председател

От Министерство на финансите посочват, че председателят Георги Йорданов до момента е заемал длъжността началник на кабинета на министъра на финансите, в която встъпи през ноември 2014 година. Преди това е бил ръководител на Инспектората на Министерството на околната среда и водите. В периода от декември 2010 г. до април 2014 г. е държавен инспектор в Инспектората на Министерството на финансите. От януари 2000 г. до октомври 2010 г. последователно е заемал длъжностите директор на Инспектората на Министерството на земеделието и храните и главен секретар на Националната служба за растителна защита.

Професионалната му кариера започва в МФ през 1995 г., като инспектор в данъчната администрация и главен данъчен инспектор в Службата за предотвратяване и разкриване на данъчни нарушения.

Валери Симеонов: В хазарта правото е узурпирано

Валери Симеонов: В хазарта правото е узурпирано

Няма пропуск в закона за хазарта според лидера на НФСБ