Малко преди 16.00 ч. днес в ЦИК е постъпила една единствена оферта за доставка на устройства за машинно гласуване, съобщи bTV. Това беше буквално минути преди да "хлопнат кепенците" на крайния срок.

Кой предлага да достави хиляди терминали за вота ще стане ясно по-късно днес.

Припомняме, че поръчката беше пред провал, защото никой не се нагърбваше с оферта за машинното гласуване.

От "Сиела Норма" - единствената фирма, която досега доставяше машини за експериментално гласуване, заявиха, че не се наемат с подобен кратък срок и гаранция за качествено изпълнение от 650 000 лв., която трябва да внесат и да рискуват да загубят заради грешка от бързане.

Елеонора Съйкова от "Сиела Норма" дори коментира, че нито едно дружество не би рискувало добрата си репутация, хвърляйки се "в приключение" с опит за доставка. Времето за осигуряване на машини в най-добрия случай ще е около 20 дни, през които трябва да се направи сертифициране и да се осигурят експерти - около 3000, които да поддържат устройствата в изправност в деня на вота.

Пропада машинното гласуване?

Пропада машинното гласуване?

Няма оферти заради недостатъчното време, а срокът изтича

Оказва се обаче, че все пак има една фирма, която е предложила услугите си.

Ако ЦИК не намери машини в срок, най-вероятно вотът на 26 март ще се осъществява с хартиени бюлетини.

При това положение може резултатите да бъдат атакувани в Конституционния съд. Председателят му Борис Велчев, каза, че ако постъпи такова искане, ще бъде разгледано, но коментира пред bTV, че не може да се произнесе предварително.

Служебният премиер Огнян Герджиков също изказа притеснение за обществената поръчка за машинния вот и дали въобще ще е успешна.

ЦИК дава най-много 15 млн. за машинното гласуване
Обновена

ЦИК дава най-много 15 млн. за машинното гласуване

Пусна обществена поръчка за 12 500 машини