Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца, съобщи Нова телевизия. По данни на Световната здравна организация около 40% от хората дори не знаят, че го имат. В България от това заболяване страдат около 500 хиляди души.

На 14 ноември отбелязахме Международния ден за борба с диабета. В центъра за превенция на захарен диабет можем да си направим тест, с който да разберем дали имаме диабет.

Ендокринологът проф. Здравко Каменов обясни, че много е важно хората да се тестват, защото много от хората не знаят, че имат захарен диабет. Проблемът е, че когато кръвната захар се повишава, не боли. Хората, които имат повишена кръвна захар, не го знаят. Около 30% от тях вече имат усложнения, когато се постави диагноза. Това значи, че тя е била късна, ендокринологът проф. Здравко Каменов.

Изследват появата на "нов ковид диабет"

Изследват появата на "нов ковид диабет"

Новооткритият диабет е с три пъти по-висока смъртност

Затова, според него, трябва да се провежда скрининг, а най-удачно е той да се прави от рисковите групи - хората, които наследствено са податливи към захарен диабет, тези с наднормено тегло или със сърдечно-съдови заболявания, жени, които са имали гестационен диабет или със синдром на поликистозните яйчници.