Обработката на градоносните облаци вече има предимство пред полетите на гражданската авиация. Това съобщи за БНР изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките Валери Ценов.

Той даде висока оценка на самолетния способ, с който от летището в Горна Оряховица за втора година у нас се опазват земеделските култури и населените места в Северна България.

По негови данни от 21 април досега са обработени 568 градоносни клетки с над 7700 ракети.

Ценов отчете, че сезонът с градоопасните облаци е по-напрегнат от миналата година. Той увери, че всички 11 регионални дирекции, 7 радара и 262 площадки на агенцията са в денонощно дежурство.

Ценов посочи, че бюджетът тази година за самолетния способ за борба с градушките е 5,5 милиона лева. Осъществява се от три самолета, базирани на Летище - Горна Оряховица. Подобрено е сътрудничество с Ръководство въздушно движение, а способът е доразвит, заяви той и допълни, че вече се използват пиропатрони на височина над 5000 метра, което се оказва най-ефективен способ, съчетано със засяване на облака под 3000 метра. Данните за паднали градушки в защитената територия със самолетния способ също са много малко.

Държавата подпомага пострадалите от градушка стопани в Садово

Държавата подпомага пострадалите от градушка стопани в Садово

ДФ "Земеделие" ще предостави 700 хиляди лева

След унищожителната градушка в Садово в края на май, когато заради полети не беше възможно да бъдат изстреляни противоградни ракети, е взето решение борбата с градушките да е с предимство, след военната авиация и преди гражданската, поясни Ценов.

Днес стана ясно и че предстои да бъде разпределена извънредната помощ, определена от Европейската комисия, за земеделските стопани, засегнати от икономическата криза след конфликта между Русия и Украйна.

За България е предвидена помощ от 10,6 млн. евро от ЕС с възможност да бъде увеличена с национални средства до 200%, или общо 62 млн. лева. Според проекта помощ се предоставя на стопани от секторите "Свиневъдство", "Птицевъдство", лозаро-винарския сектор и оранжерийното производство на зеленчуци.

Очаква се през юли да бъдат преразпределени 5% от неизразходваните средства от Програмата за развитие на селските райони от средствата за 2021 г. и 2022 г. или 33 млн. евро публични средства за подпомагане на земеделските производители, както и малки и средни предприятия.

Ще борим градушките с 12 416 противоградови ракети през сезон 2022 г.

Ще борим градушките с 12 416 противоградови ракети през сезон 2022 г.

На командните пунктове и ракетните площадки ежедневно се провеждат тренировки