Каквото и да се е случило, се е случило внезапно и неочаквано. Това заяви служебният военен министър Георги Панайотов в сутрешния блок на БНТ по повод инцидента с падналия МиГ-29 в морето край Шабла.

Все още тече разследване, проверят се фактите и операцията по претърсване продължават, обясни Панайотов. В момента се проверя какво точно се е случило, но служебният министър се опасява, че отговорът може да се забави и няма да стане за ден или два.

Майор Терзиев е изпълнил поставената му задача и след това е изчезнал от радарите. Оттам нататък нямам данни някой да е виждал каквото и да било, уточни служебният военен министър. Хипотези колкото искате, спекулации могат да се правят колкото искате, може да се прибегне до политическо говорене, но аз искам да се установят фактите и да се разбере каква е била причината за инцидента, настоя Панайотов.

Втори ден издирват пилота на падналия МиГ-29

Втори ден издирват пилота на падналия МиГ-29

Черната кутия на изтребителя също още не е намерена

"Майорът е бил нальот и повече от 709 часа на МиГ-29. На 6 май е бил селектиран да води демонстрацията по време на парада, така че не случайно е направена тази селекция, защото той е един от най-добрите", категоричен бе Панайотов.

Не бива да се правят спекулации, всички опции са на масата и се проверят. Незабавно е започнало търсенето с всичко възможно, увери служебният министър на отбраната и добави, че освен с минния ловец ще се направи търсене с хидролокатор със страничен обзор. Използват се всички налични възможности в българската армия, както и допълнителното в търсенето на майор Терзиев, увери той.

Военната прокуратура работи по всички версии за инцидента с падналия МиГ-29
Обновена

Военната прокуратура работи по всички версии за инцидента с падналия МиГ-29

Образувано е досъдебно производство, издирването на пилота продължава

Той подчерта, че всичко се е случило внезапно и неочаквано, като не е имало катапултиране и не е подаван сигнал за принудително спиране. Вероятността майор Валентин Терзиев да бъде открит жив и здрав е много малка. Изтребителят, управляван от майор Терзиев - МиГ-29, е бил в жизнения си цикъл и технически изправен към момента на изпълняване на задачата, посочи служебният министър.

Основният проблем във ВВС е с поддръжката на летателните апарати, които са резултат от непрецизно сключени договори. За Ф-16 не е така, защото е договор от правителство с правителство, там нещата са железни, уточни министърът.

Георги Панайотов посочи, че в момента не знае да има недоволство от страна на пилотите в авиобазата в Граф Игнатиево. Трагедия е това, което се случва, но военни загиват в мирно време, защото професията е с особена степен на риск, каза още той. 

Каракачанов: Инцидентът с падналия МиГ не е заради техническа неизправност

Каракачанов: Инцидентът с падналия МиГ не е заради техническа неизправност

Бившият силов министър допуска пилотът да е загубил ориентация