Защо безплатните плод и мляко, които се доставят на децата в училищата и детските заведения, не се заплащат от Държавен фонд "Земеделие"? Този въпрос постави един от управителите на фирмата доставчик "Ню проджектс консулт" Милена Рашева на пресконференция в БТА на тема "Безобразията в Държавен фонд "Земеделие" по програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко".

Близо 780 000 лв. дължи фондът на нейната фирма.

"Защо продуктите, които безплатно се предоставят на децата ни с осигурени национални европейски средства, не се плащат. Защо не се плащат? Къде се скриха парите, осигурени от държавата и ЕС за нашите деца", недоумява Рашева.

ДФЗ не са дали и стотинка на фирмите за доставка за храна в училищата, твърдят компании

ДФЗ не са дали и стотинка на фирмите за доставка за храна в училищата, твърдят компании

Ще бъдат ли те платени нашите разходи, питат те

По думите ѝ плодовете и млечните продукти не се плащат на много общини, лечебни заведения и на много други дружества. Нито един доставчик, нито едно дружество и нито едни производители или община, не са подписали свидетелство за дарение за всички документи за предоставяне на продуктите, каза Рашева. Тя открои, че след като продуктите не се плащат, парите, осигурени за децата ни - от държавата и от Европейския съюз остават неусвоени. По програмата "Училищен плод" неусвоените средства са в размер на 2.5 млн. лв., а неусвоените европейски средства са 1.5 млн. лв.

Рашева посочи, че Държавен фонд "Земеделие" получава националните и европейски средства ежегодно, както и дължимото ДДС. За доставките се издават данъчни фактури. Средствата осигурени за децата не се плащат на доставчиците, които са изпълнили задълженията си по издадения акт за одобрение. "Кой скри парите за нашите деца? Защо плодовете и млеката, които доставихме са изядени отдавна и са оставени за сметка на дружествата?", запита още Рашева. И добави - оказало се, че доставчиците на плодове и мляко за децата не продават продуктите, а ги подаряват.

Над 420 000 деца ще получават плодове, зеленчуци и млечни продукти за 2022/2023 г.

Над 420 000 деца ще получават плодове, зеленчуци и млечни продукти за 2022/2023 г.

Държавен фонд "Земеделие" е изплатил 35 млн. лв. по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко" през миналата учебна година