По-добрият вариант е диалог и държавническо поведение, а не евтина борба за власт. Toва заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов в отговор на въпрос какви са предстоящите изпитания пред управляващата коалиция и вота на недоверие.

Според него оттук нататък има два варианта - или ново правителство в рамките на този парламент, с или без сегашния премиер, или предсрочни избори. Лично Каракачанов смята, че диалогът трябва да доведе до едно разбирателство по ясна програма в рамките на следващите 7-8 месеци.

Напредването във времето на икономическата криза ще се засилва, предупреди военният министър, който не се притеснява от протестите. Паниката никога не носи нищо добро, а здравият разум, спокойствието и подадената ръка за диалог са разумното нещо, , настоя Каракачанов.

Борисов днес казал на хората, че не ги чувал и си продължил по своя път

Борисов днес казал на хората, че не ги чувал и си продължил по своя път

Димитър Аврамов: Протест ще стане още по-голям и ще помете властта

Иначе алтернативата била ясна - предсрочни избори, шарен и раздробен парламент, нови избори и т.н. Така икономиката не може да бъде подпомогната и загубите ще бъдат за обикновения човек, отбеляза Каракачанов.

По думите му изпитания пред коалицията е имало много за последните 3 години, но в момента изпитанията са пред държавността като цяло.

Коалицията като мнозинство в парламента е стабилна и Каракачанов е убеден, че няма да има никакъв проблем с вота на недоверие. Той се надява да се получи един дебат в Народното събрание, а не отново да стане да поредното охулване.

Сергей Станишев: Който предложи голяма промяна, той ще спечели

Сергей Станишев: Който предложи голяма промяна, той ще спечели

Протестите са предизвикани от чувство за несправедливост

Още от началото на конфликта апелирах за разум, национална отговорност и диалог между институциите, напомни вицепремиерът. "Този филм "стани да седна" го наблюдаваме от 1990-1991 г., а войната между институциите - от началото на прехода в България. Ефектът е обедняване на нацията, неграмотност, гета, корупция, политическа бруталност и генерално нищо добро или малко добри неща за българската общественост", коментира Каракачанов.

Той не приема да научава новините за оставките на министри от медиите. Разумните гласове на обществото, а не на тези, които хвърлят камъни и бомбички трябва да бъдат чути, настоя Каракачанов, който се надява на вота на недоверие да се чуят разумните гласове. Лично той няма да го подкрепи.

Военният министър изтъкна, че междуинституционалната война нямало как да приключи с капитулация на една от страните. По-добре преговори и постигане на компромис, отколкото стремеж за капитулация и унищожение на противника, каза още Каракачанов.