Кристиян Николов, подсъдим за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, остава в ареста. Решението взе състав на Софийския градски съд, който не уважи молбата на подсъдимия за изменение на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" в по-леката "домашен арест". Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд (САС). Според магистратите няма опасност подсъдимия да се укрие или да унищожи доказателства, но има опасност да извърши ново престъпление.

По делото към настоящия момент от събраните 25 тома доказателства.

По делото не са налице да има промени в здравословното състояние на подсъдимия, което да налага промяна на мярката за неотклонение "задържане под стража" в "домашен арест". До две седмици ще бъде насрочено разпоредително заседание по делото.

По време на днешното съдебно заседание защитата поиска промяна на мярката като "неадекватна на фактите", тъй като Кристиян Николов е млад човек, студент, не е осъждан и няма криминалистични прояви. Според адвоката на Николов магистратите няма причина да се съмняват, че при облекчаване на мярката за неотклонение в "домашен арест", че подсъдимият няма да продължи да съдейства за разследването на случая.

Обвинението за катастрофата, в която загина Милен Цветков, стигна до съда

Обвинението за катастрофата, в която загина Милен Цветков, стигна до съда

Обвинението е за умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие

Адвокат Любомир Таков е на мнение, че за да има реална опасност за извършване на ново престъпление трябва да има реални факти за това - до момента обаче в досъдебната фаза такава опасност нямало. Задържането под стража спрямо подсъдимия допринесло за генерална и индивидуална превенция в поведението му.

Основен аргумент на адвоката беше, че "продължаващото вече 9-месечно задържане представлява допълнителна предпоставка, а една по-лека мярка би изпълнила адекватно и прецизно целите на правосъдието.

Прокуратурата настоя на високата обществена опасност от извършване на ново престъпление и приложи аргумент доказателствата, че и преди катастрофата Кристиян Николово е държал и употребявал наркотици.

Повече от година след погрома в столично заведение прокуратурата е готова с обвиненията

Повече от година след погрома в столично заведение прокуратурата е готова с обвиненията

Четирима отиват на съд

Пред съда Кристиян Николов увери, че няма да се укрие и ще съдейства в хода на целия съдебен процес, като помоли магистратите да облекчат наложената му мярка, за да се прибере при семейството си.

Припомняме, през декември месец миналата година прокуратурата внесе обвинителния акт срещу 22-годишния мъж. Кристиян Николов е обвинен за умишлено причиняване на смърт при катастрофа, за което законът предвижда от 15 до 20 г. затвор, но и доживотна присъда.

По Великден миналата година Николов се вряза в автомобила на Милен Цветков, спрял на червен светофар на столичния булевард "Черни връх". Разследването доказа - той се е качил зад волана, употребил няколко вида наркотици и е карал с над 100 километра в час. И във видеокадрите от катастрофата се вижда, че автомобилът му не намалява скоростта и шофьорът не е направил никакъв опит да спре.