Лидерът на Изправи се, БГ!" Мая Манолова заяви, че ще заведе иск до съда, за да получи информация и документация по казуса с подслушването. Тя се закани, че ако няма ответна реакция от съда, тя е готово да заведе иск до Страсбург за случилото се и да съди България.

130 души са били подслушвани, не малка част от тях са активисти. Проблемът е , че те не могат да потърсят своите права. Ние ще поискаме информация за всички подслушвани лица. Всички, които сме в офиса, сме подслушвани с месеци наред - от 17 август миналата година., като исканията, съответно разрешенията за прилагане на СРС, са удължавани многократно, заяви Мая Манолова.

"Това са граждански лица! Всички от офиса на Изправи се, БГ!" са доброволци и граждански активисти! Това даже не са партийни дейци", категорична бе тя. Очевидно това не са терористи, това не са лица превратаджии, които да искат да бутнат държавата.Манолова заяви, че иска закриване на специализирания съд, като обвини институцията в лобизъм.

Манолова пита Десислава Атанасова чула ли е имената в доклада за подслушванията

Манолова пита Десислава Атанасова чула ли е имената в доклада за подслушванията

След закрито заседание, гласуването бе единодушно - 123 гласа, "за", без ГЕРБ и ДПС

По отношение на предстоящите изборите, Манолова каза, че в понеделник ще се вземе решение под каква форма ще се явят на изборите, като подчерта, че вълците единаци не виреят в тяхната партия.

Припомняме, парламентът създаде временна комисия, която да разследва насилието на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Предложението беше внесено от "Изправи се Бг! Ние идваме!", а самата комисия бе оглавена от депутата Николай Хаджигенов. Комисията ще работи в срок от три месеца. Освен разследване на фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи, комисията разследва и обстоятелствата с подслушването и следеното на протестиращи и членове на политически партии от опозицията.

Разпространените пубилчно от комисията кадри от камерите на Министерски съвет с побоя, който полицаи нанасят на протестиращи, предизвикаха председателят на НС Ива Митева извънредно заседание на парламента във вторник, 17 август, на което депутатите обсъдиха и в присъствието на бити протестиращи положението в МВР от 2020 г.