Решенията в КЕВР се вземат изцяло в интерес на енергийните дружества, а не на гражданите. Това е мнението на омбудсмана Мая Манолова, която днес участва в открито заседание на КЕВР, на което трябваше да се вземе решение за цената на парното и топлата вода след поскъпването на цената на природния газ от 1 април.
Крайните цени на природния газ, топлата вода и парното ще бъдат уточнени на закрито заседание на КЕВР на 7 април, петък.

Според Мая Манолова увеличения се правят без аргументи и са необосновани. "Смятам също така, че не се спазва изискуемия баланс между интересите на енергийните дружества и на българските граждани и че решенията се вземат изцяло в интерес на енергийните дружества", категорична бе Манолова.

Стотици освиркаха КЕВР заради високите цени
Обновена

Стотици освиркаха КЕВР заради високите цени

Покачването е абсолютно необосновано, категорична е Манолова

"Като омбудсман, който защитава правата на българските граждани и в качеството им на потребители, съм силно притеснена от шоковото повишаване на цената на природния газ и следващите след него повишения на електрическата енергия, на цената на парното, на топлата вода. И след това по ефекта на доминото на всички останали стоки. Най-вече на тези от първа необходимост", заяви омбудсманът по време на откритото заседание.

Омбудсманът заяви и за пореден път позицията си по отношение на "Топлофикация София" ЕАД, която по думите й, се управлява крайно неефективно и срещу интересите на абонатите на дружеството.

"Потърсихме кога цената на парното е била 79 лв. за мегават час. Вземаме средна цена от "Топлофикация София" през 2014 г., когато забележете, цената на природния газ е била 612 лв. Имали сме същата цена на парното в "Топлофикация София" през 2014-та при цена 612 лв. на хиляда кубически метра. Сега имаме 79 лв. на мегават час, при цена на природния газ 363 лв. Мисля, че това число е достатъчно красноречиво", посочи омбудсманът.

Въпреки уверенията на шефа на КЕВР Иван Иванов, че новата цена на газа не би трябвало да повлияе на цените на стоките и работодателските организации и бизнесът скочиха срещу решението на КЕВР. Днес стотици протестираха пред сградата на Енергийния регулатор, докато течеше заседанието.