Въвеждане на единно европейско законодателство и общ европейски орган, който да осъществява общ контрол и да следи за двойните стандарти при храните и използването на добавки. За това призова националният омбудсман Мая Манолова по време на експертната конференция "Бъдеще в добро здраве за Европа: Здравословно хранене при децата", организирана в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Институцията на омбудсмана настоява за европейска директива, която да забрани производството и предлагането на продукти с двойни стандарти.

Мая Манолова смята за недопустимо да има различно качество потребители в рамките на Европейския съюз. Тя подчерта, че здравословното хранене при децата и двойните стандарти при храните са теми, безспорно важни за всички европейски граждани

Манолова припомни и собственото проучване на институцията сред български майки, които живеят в Берлин и Виена, което установява отклонения в съставките на детски храни, закупени от едни и същи търговски вериги - в Берлин, Виена и София.

Освен това омбудсманът установява и двоен стандарт при добавките в храните, т.нар. е-та - оцветители, емулгатори, консерванти, подсладители, набухватели и др.

С общи поръчки страните членки да гарантират качеството на храната в училищата

С общи поръчки страните членки да гарантират качеството на храната в училищата

70% от разходи на здравните системи са за хора с хронични заболявания

"Според европейското законодателство - Регламент 1333/2008 г., в Европейския съюз са разрешени и допустими в определени количества 337 е-та, но тяхната употреба в различните страни-членки е различна. В някои страни те се употребяват по-често, в други по-рядко и в по-малки количества. Сред възможните обяснения за това е, че една част от държавите-членки, до приемането на този регламент имат свое национално рестриктивно, по отношение на е-тата, законодателство и част от сега разрешените е-та са били забранени за употреба в тези европейски държави", информира Манолова.

Мая Манолова ангажира ЕП за двойния стандарт на храните

Мая Манолова ангажира ЕП за двойния стандарт на храните

Изправени сме пред заплахата "Европа на два стандарта", като добавка към "Европа на две скорости"

Мая Манолова подчерта, че тези порочни практики са абсолютно недопустими и нечестни, а аргументът, че са съобразени с националния вкус и предпочитания е неоснователен. "Как се преценява националният вкус на 6-месечно бебе", попита омбудсманът.

Заедно с Българската агенция по безопасност на храните, Комисията за защита на потребителите, Министерство на здравеопазването, Министерство на земеделието, храните и горите, Министерство на икономиката и българските евродепутати е депозирана петиция в Европейския парламент. Предстои обсъждане и дебат по проблема.