Наша ракия се нареди в Топ 3 на най-луксозните брандове в света. Стралджанска мускатова получи 89 точки в познатия конкурс на Beverage Testing Institute (BTI) - International Review of Spirits.

Освен престижното отличие, българската ракия  на Винпром Ямбол получи и медал Best Buy като продукт, който дава изключителна добавена стойност за потребителите и то на достъпна цена.

Почетното първо място в конкурса тази година, с 93 точки, спечели Monte Sabotino Gran Riserva Superiore Brandy с цена от 100 долара. Второто място е за Sarajishvili Very Old Brandy (с 90 точки). То е с цена двойно по-висока от Стралджанската мускатова.

Ракията ни бе оценена като „Stylish", което значи именно стилна, изискана. „Златен цвят на слама. Аромат на сушени кайсии и стафиди, гъвкаво тяло с пикантни нотки на розов пипер и полъх от бели цветя. Завършек с акцент на минерално масло", гласи ревюто на продукта, цитирано от news4000.

Институтът за оценяване на алкохолните питиета вече 30 години оценява алкохолните напитки от цял свят. Всеки дегустатор преминава през специално обучение на BTI и множество тестови дегустации, за да се постигне стриктно сверяване на критериите му.

Преди дегустацията, която се извършва в специална лаборатория на BTI в Чикаго, оценителите не знаят името на продукта, който опитват. Лабораторията е конструирана така, че да сведе до минимум външните влияния. Осветлението е специално пригодено, за да бъде дадена реална преценка за цветовете на напитките, а въздухът е пречистен от странични аромати.

Залата е звукоизолирана, за да не се нарушава концентрацията на експертите. Дегустации се извършват всеки делничен ден и то винаги в един и същи час, за да са еднакви условията, при които се оценяват конкурентите.

Директорът на Beverage Testing Institute е изпратил своите поздравления за успеха на българската ракия. Той споделя, че напитката ни заслужено се нарежда в Топ 3 на най-луксозните брандове в света и, че не за първи път наш продукт впечатлява дегустаторите на BTI.