Предстоящите парламентарни избори на 4 април обсъди вицепремиерът и заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова с Корийн Йонкър, ръководител на мисията за наблюдение на парламентарните избори 2021 в България на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и с Марсел Надж, член на мисията. Това съобщиха от Министерски съвет.

Припомняме, че тази година Николова отговаря за организацията на парламентарните избори. До този момент за това отговаряше Томислав Дончев, но той е водач на листата на ГЕРБ в Габрово.

Николова запозна двамата с координиращата функция на администрацията на Министерския съвет и предприетите до този момент мерки по организацията на изборния процес.

Като най-голямо предизвикателство тя посочи провеждането им за първи път в епидемична обстановка и необходимостта да бъде осигурена максимална защита както в местата за гласуване и на членовете на избирателните комисии, така и на гражданите, които ще упражнят своето право на вот. Николова увери, че Министерството на здравеопазването е осигурило всички необходими предпазни и дезинфекционни средства за изборния ден. Разписан е и транспортен план, по който ще бъдат осъществени доставките на изборните книжа по региони и зад граница.

Изборите ще са безопасни, не се обсъжда отлагане

Изборите ще са безопасни, не се обсъжда отлагане

Той призова политиците да не използват COVID за предизборни цели

По отношение на сертификацията на машините за гласуването, вицепремиерът обясни, че Изборният кодекс ясно посочва сертифициращите органи в България и това са Държавна агенция "Електронно управление" съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология. Вицепремиерът заяви, че ще настоява да бъде публикуван максимално подробен доклад, като се вземат предвид ограниченията за сигурност и интелектуална собственост.

"Докладът е необходим да убеди хората в достоверността и надеждността на машините за гласуване. В обществото не трябва да остава съмнение за качеството и сигурността на машинното гласуване", заяви вицепремиерът.

Здравното министерство обяви при какви мерки ще гласуваме

Здравното министерство обяви при какви мерки ще гласуваме

Основно - маски, дистанция и дезинфекция