"Най-важното е да направим вот, който да е честен и да осигури спокойствие на гражданите и те свободно да изразят своята воля без никакъв риск по отношение на живота и здравето си." Тази своя цел заяви в студиото на БТВ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която тази година отговаря за организацията на парламентарните избори. До този момент за това отговаряше Томислав Дончев, но той е водач на листата на ГЕРБ в Габрово.

Кой ще замества Борисов по време на предизборната кампания?

Кой ще замества Борисов по време на предизборната кампания?

ГЕРБ още редят листите, но Томислав Дончев е водач в Габрово

Марияна Николова заяви, че не участва в никакви листи и припомни, че тя е експертно назначение в правителството. На въпрос дали тя ще замества премиера Борисов, ако той реши все пак да излезе в отпуск по време на предизборната кампания също като водач на листа, Марияна Николова не отговори, а се позова на закона, според който премиерът и министрите могат да съвместяват задълженията и да изпълняват своите правомощия. Ако премиерът реши все пак да възложи на някого да го замества, "това става със заповед и задълженията се вменяват и той трябва да ги изпълнява".

Оценката на Марияна Николова е, че изборите ще бъдат много сложни.

ЦИК изтегля сроковете за назначаването на СИК заради ваксините

ЦИК изтегля сроковете за назначаването на СИК заради ваксините

ЦИК е отказала регистрация на 6 партии

"Много е важно противоепидемичните правила да се спазват точно и стриктно, така както са описани в протокола", заяви Николова. Тя бе категорична, че ще бъде безкомпромисна по отношение на контрола, за да няма риск за здравето на хората. Ще бъдат осигурени дезинфектанти и всякакви предпазни средства. По думите й няма никакъв риск по отношение на хигиената и безопасността.

Доставените за вота машини вече се проверяват за достоверност и годност. Николова отхвърли възможността да се стигне до хаос при броенето и попълването на гласовете от стандартните бюлетини и тези от машинното гласуване.

Жандармерия охранява машините за гласуване

Жандармерия охранява машините за гласуване

Марияна Николова уверява, че няма нерегламентиран достъп до тях