Напрежението с мигрантите по гръцко-турската граница продължава вече седмица и засегна и България. Каква е ролята на ЕС при решаването на кризата, коментира евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков.

"Преди да говорим за ЕС, трябва да говорим за България. Тук вече се вижда един много отчетлив почерк, който и премиерът Борисов и правителството имат при решаване на кризи и той в случая паралелно - няколко кризи".

Това заяви евродепутатът в студиото на "Денят ON AIR".

Борисов иска с мир и разбирателство да потуши конфликта с мигрантите

Борисов иска с мир и разбирателство да потуши конфликта с мигрантите

Напрежението не било добро за региона

Новаков отбеляза, че българският премиер е реагирал мигновено на ситуацията с мигрантската криза.

"Ролята му на посредник много ясно пролича. И самият факт, че натискът е на границата между Турция и Гърция, а не на границата между Турция и България, която е много близо, е причина и следствие от много последователни усилия, които са се вършили до тук и не е случайно", допълни евродепутатът.

На този етап страната ни има нужния ресурс, с който сама да се справи с опазването на границата, отбеляза още той. Новаков смята, че сегашният бюджет на България ще се увеличи с 9%, което ще се случи на фона намаляване с около 25% за други държави при новия евробюджет.

Ердоган пред Меркел: Споразумението между ЕС и Турция за мигрантите не работи

Ердоган пред Меркел: Споразумението между ЕС и Турция за мигрантите не работи

Трябвало да бъде преразгледано

"Към момента страната ни плаща около 1 млрд. лева годишно вноска към Европейския бюджет. Парите, които получава обратно, са над 4 млрд. лв.", обясни Новаков.

Той смята, че вече е имало постъпки в тази насока. Пример са средствата, които ЕС отпуска на Гърция.

"Гърция има нужда от тази подкрепа и да се радваме, че ние нямаме нужда от нея", каза Новаков.

Той коментира и други актуални проблеми в Европа, сред които е и настъпващият коронавирус.

По повод функционирането на Европейския парламент под заплаха от заболяването, Новаков призна, че наистина така се работи по-трудно.

Коронавирусът удари работата на евроинституциите

Коронавирусът удари работата на евроинституциите

Насрочената за днес среща на посланиците на страните членки на ЕС е отменена, след като представителят на Хърватия е под карантина заради ковонавируса

"Ще е лъжа, ако кажа, че не се отразява. Истина е, че особено след като вече има информация за заразени вътре в институциите, това оказва влияние", посочи той.

Новаков счита, че на създалата се у нас ситуация с новия щам на коронавирус е реагирано адекватно.

"Отново личи почерк за справяне с кризи. Свикан щаб два пъти на ден, изнасяне на информация - публично, с европейски стандарти не само, но и със световни. Няма място за паника", добави той.

Работи се по забавянето и ограничаването на коронавируса.

Не беше постигнат консенсус относно бюджета на ЕС.

Евродепутатът коментира и т.нар. Зелена сделка.

"Въпросът за Зелената сделка е не дали, а кога и как. Аз самият съм климатичен реалист. И аз, като всички хора, които в момента гледат, искам да дишам чист въздух, да имам чиста вода", каза той.