Полицията в София задържа 53-годишен мъж с бойни гранати на светлинното шоу пред БНБ, съобщават БНТ и НоваТВ.

Мъжът е задържан на площад "Батенберг". Според източници на БНТ мъжът крещял, че ще взриви всички, имал антиваксърски убеждения. Задържаният е от Асеновград.

БНР съобщава, че мъжът е крещял антиваксърски послания и призиви срещу носенето на маски към хората в района, искал да нарушават противоепидемичните мерки.

Полицията следи камерите в района, за да установи дали е имал съучастник или място, където е скрил други боеприпаси.

МВР моли за съдействие хората, ако видят лица със съмнително поведение незабавно да сигнализират на тел. 112. Полиция и жандармерия ще осигурят засилено полицейско присъствие в столицата.

Малко по-късно е установено, че задържаният се е придвижвал заедно с жена. Тя е задържана в хипермаркет в столичния квартал "Дружба".

Там е открит и автомобилът, с който са пътували. Той е с пловдивска регистрация. В колата е намерено оръжие, намерени са черна тактическа жилетка и два пистолета. Според задържания и жената пистолетите са реплики.

Мъжът и жената са задържани за 24 часа и утре от МВР ще докладват материалите в прокуратурата.

Припомняме, в Европа се наблюдава радикализация на антиваксъри. В средата на ноември в Италия претърсиха домовете на агресивни антиваксъри.

В началото на декември европейският парламент настоя за съд на антиваксъри, нападнали евродепутат. В Германия разследват заговор на антиваксъри за убийството на премиера на Саксония.

Миналата седмица антиваксъри подпалиха дома на френски депутат.

Лидерът на „Възраждане“ заплаши с революция в НС

Лидерът на „Възраждане“ заплаши с революция в НС

Той настоява ваксинацията в страната да не е задължителна