Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29 е била извадена от дъното на повече от 70 метра дълбочина. Това съобщи на брифинг в Стара Загора служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Той обясни, че от Варна кутията ще бъде транспортирана до летището и със самолет ще бъде докарана в базата в Граф Игнатиево, за да се снемат данните от нея.

Панайотов посочи, че външната обвивка на черната кутия е нарушена. Разследващите обаче имат основания да смятат, че вътрешната обвивка, която съдържа информация за полета на майор Валентин Терзиев - за скоростта и аудиозаписи на пилота, е здрава.

Това ни дава надежда, че информацията от нея може да бъде снета още в рамките на днешния ден, заяви министърът и уточни, че данните ще послужат на разследващите органи и ще бъдат оповестени след приключване на разследването.

Откриха черната кутия на падналия МиГ-29
Обновена

Откриха черната кутия на падналия МиГ-29

Очаква се данните от нея да разкрият причината за инцидента

Той бе категоричен, че няма вариант данните от черната кутия на изтребителя да не бъдат разчетени в България.

Панайотов изказа благодарност на всички, включили се в издирването, като подчерта, че търсенето на черната кутия е било като да намериш "игла в купа сено".

Министърът заяви, че се изискват спешни мерки за превъоръжаване. "Българската армия се нуждае от повече средства, по-фокусиран подход и по-добър мениджмънт. Това може да стане с визия от страна на политическия елит. Решенията трябва да бъдат взети от българските политици", изтъкна той.

В Стара Загора Панайотов наблюдава демонстрация на способности от ротата и националния поддържащ елемент за участие в силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово и във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина "Алтеа", като част от протичащия от 22 до 24 юни процес на сертифициране на българския контингент.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че черната кутия на падналия МиГ-29 е намерена.

До успешната развръзка се стигна, след като операцията по издирването й беше подновена днес след анализ на събраната информация за евентуалното ѝ местоположение. В операцията се включиха минен ловец "Цибър" и моторен катер 213 от състава на Военноморските сили, както и група със специализирано подводно оборудване от фирма "Хидроремонт".

Версии за инцидента с МиГ-29 в Черно море

Версии за инцидента с МиГ-29 в Черно море

Може да има и грешка на пилота, в стремежа си да порази целта

На 9 юни сутринта беше съобщено, че "при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.". При трагичния инцидент загина майор Валентин Терзиев.

Издирването на черната кутия на самолета продължи няколко дни. Вероятната причина за падането на изтребителя е дефектен боеприпас.