Комисията за защита на потребителите стана мишена на потребителски асоциации, които искат сериозна чистка в ръководството, защото са засекли нарушения.

От Независимия съюз на потребителите в България и Националната асоциация за защита на потребителите изпратиха отворено писмо до служебния премиер и президента, в което искат да бъдат отстранени от длъжност шефът и главният секретар на КЗП.

По данни на организациите, главният секретар на комисията Иван Бъчваров редовно използва служебни коли и гориво за лични цели и е извършвал престъпления по служба. От прокуратурата са започнали разследване и това е достатъчно да бъде поне временно отстранен от длъжност, смятат от потребителските организации, а това така и не се е случило.

Шефът на КЗП Димитър Маргаритов пък нарочно не бил отстранил главния секретар и затова трябва да си понесе отговорността.

Неспазени срокове и промоции санкционира КЗП в онлайн търговията

Неспазени срокове и промоции санкционира КЗП в онлайн търговията

Над 300 нелоялни търговски практики установила комисията през 2016 г.

Сред другите нарушения са умишлено невземане на отношение по казуси на енергийни дружества или телекоми, които продават услуги тайно от клиентите си, а при неплащане ги дават на фирмите за събиране на дългове.

КЗП иска среща с телекомите за роуминга и скритите промоции

КЗП иска среща с телекомите за роуминга и скритите промоции

Ще обсъждат и по-скъпите есемеси на кирилица

Самите събирачи да бъдат регулирани по-добре или направо забранени, поискаха от организациите.

"Председателят на КЗП често излиза в медиите и информира потребителите по какъв начин са мамени от търговци на бързи кредити", се казва в откритото писмо, което продължава така: "Основен контролен орган за предотвратяване на измамите на сделките с бързи кредити е КЗП и вместо публично да се обявява какви са измамите, намираме за по-редно те да бъдат забранени. Това може да стане, ако КЗП приложи компетенциите, които има".

Според данни на потребителските организации от извършени 38 865 за изтеклата година проверки са констатирани малко над 3251 нарушения, което прави съотношение малко над 8%.

"Нашите организации са готови да участват в пазарен експеримент, в който да докажем, че от произволно избрани 10 търговски обекта ще бъдат констатирани не по-малко от 9 нарушения" се казва в становището.

КЗП с амбиции законово да регулира споделеното пътуване и разменените почивки

КЗП с амбиции законово да регулира споделеното пътуване и разменените почивки

През 2016 г. КЗП е извършила 38 865 инспекции