След като Народното събрание откри процедура за избор на нов заместник-председател на Комисията за финансов надзор, отговарящ за застраховането и за нов член на КФН, председателят на Комисията Бойко Атанасов внесе в комисията по бюджет и финанси на парламента номинациите за двата поста.

Савов подаде оставка като член на комисията два дни преди да изтече неговия собствен мандат.

За заместник-председател на КФН, който ще отговаря за надзора върху застраховането, е предложен добре познатия в професионалните среди Владимир Савов.

Неговата кариера е наистина забележителна. Започва през 1993 дирекция "Кореспондентски отношения с чужбина" на държавната по онова време БУЛБАНК (сега "УниКредит Булбанк). В последствие стажува в "Банк ъф Ню Йорк", а по-късно работи като старши анализатор в "Ю Би ЕС" и в "Креди Суис". Занимавал се е с инвестиционно банкиране в няколко големи руски компании.

От 2014-та е член на КФН, като по различни, независещи от него, причини за продължителни периоди от време е бил изпълняващ длъжностите и на заместник-председател, отговарящ за инвестиционната дейност, и на заместник-председател, отговарящ за надзора върху застраховането. Последната позиция Савов съвместяваше с титулярната си длъжност като член на КФН през периода 2018-та - 2019-та, когато надзорникът по застраховането Ралица Агайн бе принудена да подаде оставка заради случая с фалита на кипърския застраховател "Олимпик", който извършваше дейност у нас чрез клон.

Очакванията тогава бяха, че заради подготовката, опита и познанията си в сферата на застраховането Савов ще замести Агайн като заместник-председател на КФН. Но Бойко Атанасов предпочете да предложи на тази позиция Илиана Христова. Тя бе избрана, но по закон не за цял мандат, а за да довърши този на Ралица Агайн до 2020-та. За този период КФН имаше ангажимент да направи някои много важни регулаторни промени в застраховането като наредбата, по която да бъде въведена системата "Бонус- малус" и наредбата за остойностяването на щетите на пострадалите от пътнотранспортни произшествия. И по двете все още няма окончателно решение.

Един кандидат за председател на КФН

Един кандидат за председател на КФН

Кандидатурата на Атанасов бе издигната от депутати от "Атака"

Петър Джелепов, който от дълги години работи в Общинска банка, е предложен за член на комисията. След оставката на Савов - тя заседава без такъв. Кандидатурата също е единствена. И двете номинации са от Комисията за финансов надзор, оглавявана от Бойко Атанасов.