Премиерът Симеон Сакскобургготски заяви от парламентарната трибуна, че ситуацията с престъпността в България е сериозна и правителството ще вземе необходимите мерки.
По думите му обаче проблемите с престъпността застрашават по-скоро криминалния свят, а не толкова гражданите.

Премиерът отбеляза още, отговаряйки по време на парламентарния контрол на въпрос на депутата Асен Агов, че престъпленията в България не са само от вчера, а са започнали от 1990 година и е имало няколко правителства, които не са се справили с тях окончателно.
Симеон Сакскобургготски припомни, че убитият снощи Николай Христов-Данкина е със седем присъди, но въпреки това е бил пуснат на свобода.

••Има неща, които не зависят съвсем нито от вътрешното министерство, нито от доброто желание на правителството.
Ситуацията е сериозна, но бих искал също, без да си послужа с демагогия или с други похвати, да уверя нашето общество, че се работи по темата, че полагаме усилия, че ще се вземат необходимите мерки и че се нуждаем всички, всички в тази зала, всички политически сили и обществото, заедно, за да можем да се справим с подобни проблеми, които, бих искал да отворя една скоба, застрашават по-скоро криминалния свят, а не толкова гражданите.
Единственото е, че има стрелба, има опасност, но това не е нещо, което засяга цялото общество, това са отделни случки,•• заяви Симеон Сакскобургготски.

Премиерът не отговори еднозначно на въпроса на Асен Агов дали ще освободи ли министъра на вътрешните работи Георги Петканов. По този повод депутатът заяви като реплика в пленарна зала, че ако Сакскобургготски не освободи министър Петканов, то това означава, че той поема лично отговорността за нарастващата престъпност.

В КУЛОАРИТЕ НА ПАРЛАМЕНТА
•Ще обсъдим въпроса по един делови начин – без демагогия и шум. Това премиерът заяви по късно в кулоарите на парламента в отговор на въпрос дали ще поиска оставката на вътрешния министър Петканов.
Сакскобургготски беше категоричен, че няма да даде публично оценка за работата на МВР.
Стана ясно, че премиерът е възложил на вътрешния министър спешно да изготви доклад за обстановката в страната.
Според него случващото се у нас го има и в други по-развити страни. Министър-председателят заяви, че проблемът с престъпността не може да бъде решен за 24 часа с магическа пръчка. По думите му обществото също трябва да помага, като сътрудничи на органите на реда.•

В отговор на въпрос за координацията на специалните служби министър-председателят заяви, че предстои усъвършенстване на законодателната уредба, на закона за националната разузнавателна служба и за националната служба за охрана, както и да се актуализира закона за специалните разузнавателни средства.

Следващият петък в Народното събрание ще има дебати за координацията между специалните служби.

В декларация преди това, Коалиция “За България” настоя министър-председателят и министърът на вътрешните работи да направят пред парламента анализ и оценка на ситуацията и да предложат мерки за противодействие на престъпността.
В противен случай лявата опозиция ще постави остро въпроса за политическата отговорност на ръководството на МВР и на правителството.
От Коалиция “За България” предлагат промени в режима за издаване на разрешителните за притежаване на огнестрелно оръжие. С това предложение се съгласи и вътрешният министър Георги Петканов, който отговаряйки в пленарна зала заяви, че законът е променен и вече отнемането на разрешителните за оръжие ще бъде улеснено (очаквайте казаното от вътрешния министър в пленарна зала).