628 шофьори, пътници и пешеходци са загинали през 2019 година при пътнотранспортни произшествия в страната. Отделно са ранени 8499 души при станалите в България общо 7730 катастрофи.

Само през ноември месец от МВР отчитат 177 тежки катастрофи с 20 загинали и 220 ранени. От началото на годината до 14 ноември статистиката отчита 5100 тежки катастрофи с 403 загинали и 6368 ранени.

Припомняме, че само за последните две седмици станаха няколко тежки катастрофи у нас с по няколко загинали на място. Двама души загинаха при челен удар на джип в междуградски автобус на пътя Ботевград-Враца, преди разклона за с. Литаково. 

От началото на 2020 година в страната са станали над 20 000 катастрофи, отчитат от Националната полиция. В тях за девет месеца са загинали 337 души, а ранените 5 446.

Участвалите водачи в леки и тежки катастрофи със стаж до 1 година са 402, със стаж 1 година са 2 263, със стаж 2 години са 1515, със стаж 3 години са 862, със стаж от 4 години са 605 и интересно е, че при стаж от 5 години бройката е 2 159 шофьори.

Под 2% от младите шофьори познават добре движението по пътищата

Под 2% от младите шофьори познават добре движението по пътищата

Ще се проведе кампания за млади шофьори, която да подобри техните знания

По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Тази година денят се пада на 15 ноември. Тогава хора от целия свят ще отдадат почит към загиналите и ще отправят молитви за здраве и бързо възстановяване на получилите физически или психически травми при пътнотранспортни инциденти.

От МВР призовават да обединим усилия в името на живот и всеки от нас да даде своя принос за безопасността на пътя.

Заради извънредната ситуация и невъзможността много хора да се съберат на едно място, те призовават всеки да почете загиналите в дома си, според начина, по който повелява неговата религия, и да се замисли за отговорността и поведението си на пътя.

ИПБ: Дейността на Агенцията за безопасност по пътищата да не е само на хартия

ИПБ: Дейността на Агенцията за безопасност по пътищата да не е само на хартия

Стратегии и документи са с пожелателен характер, алармират от Института