Проектирането на двата многофункционални модулни патрулни кораба за българските военноморски сили ще приключи до края на 2021 г., съобщи БНР с позоваване на заместник-командира на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев. Той говори на среща в Русе, където започнаха тържествата за 142-ата годишнина от създаването на военния ни флот.

По договор корабите трябва да бъдат завършени през 2025 и 2026 г.

Подписаха договора за два нови военни кораба за близо 1 млрд. лева
Обновена

Подписаха договора за два нови военни кораба за близо 1 млрд. лева

Корабите се очаква да бъдат готови през 2025-а и 2026 година

"Процесите по проектиране ще продължат до края на тази година, следващата година предстои начало на рязане на стоманата - януари месец, а съответно юли месец следващата година - залагане на кила на първия кораб." - поясни Георги Пенев.

Според него сроковете, заложени в договора между Министерството на отбраната и изпълнителя на поръчката за построяването на корабите, ще бъдат спазени, а военното им оборудване ще е част от друг проект за модернизацията на флота.

Каракачанов доволен, че строим кораби за флота си за първи път от век

Каракачанов доволен, че строим кораби за флота си за първи път от век

Силовият министър с амбиция и за подводен флот

На срещата присъства и кап. I-ви ранг от запаса Георги Методиев, председател на клуб "Военни моряци" към Съюза на офицерите и сержантите от запаса, който бе сред инициаторите за поставянето на паметна плоча на основателя на българския флот кап. Александър Конкевич.

"Русе се свързва със създаването на военноморските сили и на морското училище. Русе е рожденото място на флота." - посочи Георги Методиев.

Празникът завърши с концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили.