Партиите нямат право на грешка. Още един поправителен няма да бъде само за тяхна сметка, той ще бъде за сметка на всички нас.

За това остро предупреди държавният глава Румен Радев, който пред журналисти във Варна увери, че няма никакво намерение да бави свикването на Народното събрание и започването на консултациите с парламентарно представените политически партии. Връчването на първия мандат и датата за това зависи единствено и само от хода, по който протекат консултациите.

Румен Радев бе категоричен и че "не можем да абдикираме от конституционния модел, определен от нашата Конституция. Затова апелирам още един път към партиите не само да заявяват намерения, но и да покажат, че могат да проявят алтернатива, да не бягат от отговорност и да не се оправдават."

ИТН: Наша отговорност е да предложим кабинет - когато му дойде времето

ИТН: Наша отговорност е да предложим кабинет - когато му дойде времето

Ако бъде подкрепен в пленарна зала, ще има кабинет, но ако не - по-логично е да има нови избори

По думите на Радев хората гласуват за политическите партии, а не за служебното правителство, което е изцяло негово решение и негова отговорност. Затова е крайно време партиите да поемат своята политическа отговорност, а не само да заявяват намерения. 

Основна задача е да се състави успешен кабинет, който да се ползва с доверието на хората, но това изисква отговорност и усилена работа, изисква откритост и засилен диалог, почтеност и ясни морални принципи. Обществото очаква от партиите ясна алтернатива, диалог и конкретни решения, а не оправдания, отсече Румен Радев.

Държавният глава се изказа сдържано по отношение на идеята на Мая Манолова служебният кабинет да остане като редовен. Радев подчерта че е негово право да вземе решение и това право е по Конституция. Въпреки добрата оценка, която дава на служебното правителство - то се справя с основната си задача - демонтаж на порочния управленски модел и оздравяване на държавността - едва ако се стигне до несъставяне на правителство от 46-то народно събрание, Радев ще мисли и евентуално обяви какво ще е едно следващо служебно правителство. Самото предложение на Манолова е добре звучаща теория, към която обаче президентът е по-скоро скептичен.

Редовният кабинет означава ясна политическа отговорност от страна на партиите, посочи още веднъж той.

На въпрос на коя политическа сила би връчил евентуално третия мандат при предстоящата рулетка, Румен Радев отказа да отговори с аргумента, че тепърва предстоят консултации, които са важни за изясняване на политическата картина. "Може да станат по-ясни, но и по-заплетени нещата в рамките на консултациите", каза Румен Радев.

Една идея и крачка по-далеч сме от нови избори

Една идея и крачка по-далеч сме от нови избори

Трябва да се търсят компромисни решения, а народът не е на тази вълна

По думите му темата за президентските избори не е на дневен ред в момента.

Държавният глава коментира е провокираната от министъра на правосъдието Янаки Стоилов процедура по отстраняване на главния прокурор Иван Гешев:

"Моята оценка за действията на главния прокурор съм я дал още миналата година. Очаквано, неговата оставка ще бъде в полза на гражданското общество на страната. Това е закономерен резултат от всичко, случило се досега"... Това оглушително мълчание за вихрещата се корупция по най-високите места в държавата, знаковите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии и дискредитираха страната, оглушителното мълчание за харченето на милиарди средства, докато същевременно прокуратурата клеветеше неудобните на властта - това делегитимира и самата прокуратура."

Мотивите на Янаки Стоилов за Гешев - действия, бездействия и морално укорими практики

Мотивите на Янаки Стоилов за Гешев - действия, бездействия и морално укорими практики

Имало тенденциозно използване на информация, добита със СРС

Във Варна президентът се срещна с интелектуалци, представители на изкуството, културата, науката и образованието. Срещата се проведе в Драматичния театър "Стоян Бъчваров", който тази година празнува 100-годишен юбилей. 

На срещата директорът на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна Даниела Димова подкрепи инициативата под патронажа на президента да бъде изградена нова концертна зала в София и се обърна към държавния глава от името на варненската културна общественост за подкрепа във Варна също да бъде изградена нова мултифункционална зала за всички видове сценични изкуства. Президентът приветства идеята и заяви готовност да бъде неин патрон.