Миню Стайков излиза на свобода срещу 200 000 лв. гаранция. Днешното определение на АСНС е окончателно, съобщи bTV.

Миню Стайков осъди България в Страсбург
Обновена

Миню Стайков осъди България в Страсбург

Заради прекомерно дългото си задържане

Припомняме, съдебните процедури срещу Миню Стайков започнаха на 5 септември 2018 г., след като специализираната прокуратура влезе в офисите и на дружествата "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ООД и "Топаз Мел" ООД, а на следващия ден Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на осем души за участие в организираната престъпна група, ръководена от Миню Стайков.

Стайков е обвинен, че е ръководител на организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. По-късно в обвинението бе включнето и злоупотреби с еврофондове.

След 8 месеца той трябваше да бъде освободен, защото изтече максималният срок за задържане в досъдебното производство. Тогава прокуратурата го обвини и за злоупотреба с еврофондове, поради което той отново беше оставен в ареста.

Междувременно Стайков осъди България в Страсбург заради прекомерно дълго задържане и се кандидатира за депутат. Името му беше намесено по време на заседанията на комисията за ревизия в предходния парламент. Бизнесменът Светослав Илчовски заяви, че на рожден ден на бившия премиер Бойко Борисов му е било показано видео как в ареста.