Европейският съд за правата на човека осъди България по жалба на Миню Стайков, съобщава Нова телевизия.

Бизнесменът е завел дело в Страсбург заради прекомерно дългото си задържане.

Съдът не е присъдил обезщетение.

Адвокатът на Стайков - Ина Лулчева, изрази надежда, че Апелативният съд ще се съобрази с решението на съда в Страсбург, за да не бъде осъждана България за пореден път и за семейство Арабаджиеви, които също имат жалба.

Тя обясни, че ЕСПЧ не е присъдил обезщетение, защото такова може да бъде претендирано в България, но е приел нарушение на конвенцията заради такова дълго задържане.

Обвиненият в данъчни измами, пране на пари и злоупотреба с еврофондове бизнесмен Миню Стайков се е кандидатирал за депутат от Втори бургаски многомандатен район.

Карнобатският предприемач е вписан в листата на малко известната партия "Бригада". Пред журналисти той отрече да се кандидатира, за да се домогне до имунитет по някакъв начин. Причина обаче за искането за по-лека мярка за неотклонение е именно, за да може той да изпълнява ангажиментите си рамките на кампанията, потвърди адвокатът му.

По-късно стана ясно, че Стайков остава под домашен арест, след като съдът отказа да измени мярката му за неотклонение в по-лека такава.

Припомняме, съдебните процедури срещу Миню Стайков започнаха на 5 септември 2018 г., след като специализираната прокуратура влезе в офисите и на дружествата "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ООД и "Топаз Мел" ООД, а на следващия ден Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на осем души за участие в организираната престъпна група, ръководена от Миню Стайков.

Миню Стайков няма да получи обезщетение от прокуратурата и спецсъда за ареста си

Миню Стайков няма да получи обезщетение от прокуратурата и спецсъда за ареста си

СГС отхвърли исковете му за 30 000 лева

Стайков е обвинен, че е ръководител на организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. По-късно в обвинението бе включнето и злоупотреби с еврофондове.

След 8 месеца той трябваше да бъде освободен, защото изтече максималният срок за задържане в досъдебното производство. Тогава прокуратурата го обвини и за злоупотреба с еврофондове, поради което той отново беше оставен в ареста.