Софийският градски съд отхвърли исковете за 30 000 лева, които обвиняемият бизнесмен Миню Стайков заведе срещу прокуратурата и специализираните съдилища, съобщават от "24 часа".

Преди две години собственикът на винпром "Карнобат" заведе делото по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди с мотива, че повече от 8 месеца е задържан незаконно в нарушение на Европейската конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

Според него държавното обвинение и спецсъдилищата са нарушили правото му на свобода и сигурност, поради което поиска от СГС да ги осъди солидарно да му платят исканото обезщетение.

Миню Стайков излиза под домашен арест

Миню Стайков излиза под домашен арест

Бизнесменът прекара 2 години и половина в следствения арест

Припомняме, съдебните процедури срещу Миню Стайков започнаха на 5 септември 2018 г., след като специализираната прокуратура влезе в офисите и на дружествата "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ООД и "Топаз Мел" ООД, а на следващия ден Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на осем души за участие в организираната престъпна група, ръководена от Миню Стайков.

Стайков е обвинен, че е ръководител на организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. По-късно в обвинението бе включнето и злоупотреби с еврофондове.

След 8 месеца той трябваше да бъде освободен, защото изтече максималният срок за задържане в досъдебното производство. Тогава прокуратурата го обвини и за злоупотреба с еврофондове, поради което той отново беше оставен в ареста.

Второто дело вече е в съдебна фаза, а едва миналата седмица Апелативният спецсъд освободи Стайков под домашен арест.

Решението на СГС може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

КПКОНПИ иска да отнеме имущество за близо 140 млн. лева от Миню Стайков и сина му

КПКОНПИ иска да отнеме имущество за близо 140 млн. лева от Миню Стайков и сина му

Установено е значително разминаване между доходите и притежаваното от двамата