Ареста и разследването за подкуп срещу районния кмет на "Младост" Десислава Иванчева коментира бившият кмет на София Стефан Софиянски. 

Според него, тя е получила по-различни пълномощия от всички останали районни кметове - да спира обекти. От един районен кмет не зависи градоустройството на района.Това заяви Софиянски в предаването "120 минути" по bTV.

"Един районен кмет не издава строителни разрешения, особено за големите обекти, всичко това минава централно през Управление "Архитектура и градоустройство", уточни бившият кмет на София.

Той не знае по какви причини точно тя е получила по-различните пълномощия. "Тя беше много активна и може би е успяла да си ги издейства. Г-жа Иванчева беше избрана като контрапункт на ГЕРБ и от там тече едно напрежение в тази посока. Затова се изненадвам, че тя е получила тези пълномощия", коментира още Софиянски.

По думите му заповедта е подписана от столичния кмет, но Софиянски не може да каже дали това е минало през Общинския съвет или не.

Акцията с Иванчева е както законът задължава

Акцията с Иванчева е както законът задължава

До тук каквото било - било, вече ще се действа само по този начин, коментира шефът на новата комисия Пламен Георгиев

Той се върна към управлението си като кмет във връзка със случая "Иванчева" и разкри имал ли е самият той сблъсък с корупцията. 

"Аз се държа по начин, който не предполага някой да ми предлага подкуп. Но съм имал такъв случай, когато бях председател на Комитета по пощи и далекосъобщения в първото правителство на Филип Димитров. Тогава дойде при мен един българо-грък и за някакъв случай от телекомуникациите директно ме заплаши, но предложи и решение. Аз го изгоних от кабинета си. Каза: Ако гръцката фирма на Кокалис не спечели търга, ние ще оспорваме. И за да си нямаш усложнения, дай да спечели. А ако спечели, ще има друг бонус", разказа Софиянски. "Аз все пак бях подготвен какъв е този човек, при което го помолих да си отиде достатъчно категорично и го предупредих по такъв начин, че не ми се появи повече в кабинета, нито оспорваха търга", допълни бившият столичен кмет.

Софиянски коментира и други актуални теми, сред които състоянието на десницата днес.  

По думите му, СДС трябва да започне един задължителен процес на градеж и на възстановяване. "Такива хора, които сме съпричастни и малко или много сме се оттеглили от синята идея, трябва да бъдат върнати обратно, трябва да си простим грешки", посочи той. "Аз не съм от тези, които смятат, че СДС няма перспектива", подчерта Софиянски.