Пета поредна вечер на протести в Габрово, предаде bTV. Стотици недоволни се събраха и днес, за да участват в проявата.

Полицейското присъствие в града остава засилено. Роми споделят пред медиите, че се страхуват за живота си спират децата си от училище.

На вчерашния протест габровци поискаха и оставката на кмета на града Таня Христова. Според местните тя е отговорна за създалото се напрежение. Това мнение обаче не се споделя от всички.

Съботният протест беше най-масовият до момента.

Демонстрацията премина без инциденти, след като полицията задържа лица, въоръжени с боксове, палки и бомбички. И вчера полицаите свалиха каските и щитовете си в знак на толерантност.

Габрово ще протестира и днес

Габрово ще протестира и днес

Полицейското присъствие в града остава засилено

Вчера на централния площад пред сградата на общината в Габрово се събраха около 2000 души. На протеста не присъстваха демонстранти от други градове.

Снощи пострадалият Венцислав Иванов се присъедини към протеста и от трибуната заяви: "Да има справедливост, да не се изпада най-вече в такива ситуации".

Припомняме, напрежението в Габрово ескалира, след като на 7 април трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка.

Полицията задържа отговорните, но малко след това те бяха освободени. Това предизвика сериозно напрежение в областния град - стотици жители излязоха на протест на 10 април и дори се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие.

По този повод на 11 април, военният министър Красимир Каракачанов свика извънредна среща в МС, на която увери, че ситуацията е овладяна.

Случаят стана повод и за коментар от страна на лидера на "Воля" Веселин Марешки, според който скандалът в Габрово е инсценировка, за да се вдигне "позасъхналият" рейтинг на Каракачанов. Той настоя военният министър да се извини на целия български народ.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев изрази мнение, че напрежението в Габрово е факт и не бива поради политическо лицемерие да се отрича.

Засиленото полицейско присъствие в Габрово остава

Засиленото полицейско присъствие в Габрово остава

Без ексцесии, но с 10 задържани завърши най-масовият протест

Малко след това стана ясно и че тримата роми остават в ареста за постоянно. Спрямо тях са повдигнати обвинения за побой и нанасяне на лека телесна повреда.

Независимо от това в петък отново се състоя протест, като този път се събраха хиляди недоволстващи. Стигна се до сблъсъци и ранени граждани. В размириците пострадаха оператор, репортер и полицай.

Така се стигна и до подаването на оставка от страна на шефа на полицията в Габрово в града по искане на премиера Бойко Борисов.