Стотици се събраха на протест в центъра на Габрово и днес.

Организираното недоволство преминава под засилено полицейско присъствие - градът е пълен с жандармерия и полиция, съобщи Нова.

Недоволството е четвърто подред. Протестът е мирен. Хората се събраха на централния площад на града, пред сградата на общината.

Недоволстващите за пореден път поискаха от институциите сигурност, както и равни права и задължения за всички български граждани. Жителите искат и оставката на кмета на Габрово Таня Христова, защото тя била виновна за създалото се напрежение.

В Габрово няма етническо напрежение според вицепремира Николова

В Габрово няма етническо напрежение според вицепремира Николова

Тези ситуации не бива да се политизират, зове вицепремиерът

Днешният протест беше обявен като най-многолюден. Очакваше се демонстрацията да бъде подкрепена и от жители от други градове, но засега МВР няма данни за такива. Имаше данни и че в протеста ще се включат и фенове от агитки на футболни отбори.

Униформените проверяват хората за оръжия, след като на вчерашния протест в някои от протестиращите бяха открити метални боксове, бухалки и метални пръти.

По-рано днес от Център "Амалипе" съобщи, че голяма част от ромските семейства временно са напуснали Габрово. Вече втори ден почти нямало и ромски деца в училищата. 

Много ромски семейства напуснали временно Габрово

Много ромски семейства напуснали временно Габрово

Ромите се страхували от очаквания днес голям протест

Припомняме, снощи за трета поредна вечер жители на града излязоха на улицата, провокирани от нападението на трима роми над продавач в магазин.

Напрежението в Габрово ескалира, след като на 7 април трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка.

Полицията задържа отговорните, но малко след това те бяха освободени. Това предизвика сериозно напрежение в областния град - стотици жители излязоха на протест на 10 април и дори се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие.

По този повод на 11 април военният министър Красимир Каракачанов свика извънредна среща в МС, на която увери, че ситуацията е овладяна.

Малко след това стана ясно и че тримата роми остават в ареста за постоянно. Спрямо тях са повдигнати обвинения за побой и нанасяне на лека телесна повреда.

Независимо от това се състоя и втори протест, на който се събраха хиляди недоволстващи. Стигна се до сблъсъци и ранени граждани. В размириците пострадаха оператор, репортер и полицай.

Така се стигна и до подаването на оставка от страна на шефа на полицията в града по искане на премиера Бойко Борисов.

В Габрово няма ромски гета, уверява кметът

В Габрово няма ромски гета, уверява кметът

Тя отрича в града организирано да се заселват роми