Обстановката в Габрово след най-масовия протест е спокойна, предаде БНР. Засиленото полицейско присъствие в града обаче остава.

Четвъртата подред демонстрация, която беше и най-многобройната, е преминала без инциденти, след като на контролно-пропускателните пунктове полицията е задържала 10 души без документи за самоличност и въоръжени с боксове, палки и бомбички.

Близо 2000 души се събраха на площада пред общината снощи. По този начин се оправдаха очакванията за масов протест, но не и за включването на демонстранти от други градове.

Жандармеристите блокираха пътя на протестиращите към домовете на ромски фамилии в квартал "Колелото" и в знак на добрите си намерения отново свалиха шлемовете си.

Засиленото присъствие на полиция и жандармерия в града остава. Охраняват се подходите към ромските къщи, въпреки че повечето от тях вече са празни.

Много ромски семейства напуснали временно Габрово

Много ромски семейства напуснали временно Габрово

Ромите се страхували от очаквания днес голям протест

Припомняме, напрежението в Габрово ескалира, след като на 7 април трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка.

Полицията задържа отговорните, но малко след това те бяха освободени. Това предизвика сериозно напрежение в областния град - стотици жители излязоха на протест на 10 април и дори се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие.

По този повод на 11 април, военният министър Красимир Каракачанов свика извънредна среща в МС, на която увери, че ситуацията е овладяна.

Случаят стана повод и за коментар от страна на лидера на "Воля" Веселин Марешки, според който скандалът в Габрово е инсценировка, за да се вдигне "позасъхналият" рейтинг на Каракачанов. Той настоя военният министър да се извини на целия български народ.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев изрази мнение, че напрежението в Габрово е факт и не бива поради политическо лицемерие да се отрича.

В Габрово няма етническо напрежение според вицепремира Николова

В Габрово няма етническо напрежение според вицепремира Николова

Тези ситуации не бива да се политизират, зове вицепремиерът

Малко след това стана ясно и че тримата роми остават в ареста за постоянно. Спрямо тях са повдигнати обвинения за побой и нанасяне на лека телесна повреда.

Независимо от това в петък отново се състоя протест, като този път се събраха хиляди недоволстващи. Стигна се до сблъсъци и ранени граждани. В размириците пострадаха оператор, репортер и полицай.

Така се стигна и до подаването на оставка от страна на шефа на полицията в Габрово в града по искане на премиера Бойко Борисов.

Вчерашният протест премина мирно и без ексцесии. Тогава униформените свалиха каските и щитовете си и бяха аплодирани от демонстрантите.

В Габрово няма ромски гета, уверява кметът

В Габрово няма ромски гета, уверява кметът

Тя отрича в града организирано да се заселват роми