ВАС реши да глоби „Топлофикация София" АД  с 300 000 лева заради неправомерно спиране на топлоснабдяването.
Още 75 000  лв. дружеството трябва да плати  заради нарушение на Закона за зашита на конкуренцията, състоящо се в искане собственикът на отдаден под наем имот да заплаща задълженията на наемателя - титуляр по партидата.

Решението може да се обжалва с касационна жалба пред петчленен състав на ВАС.

„Топлофикация София" АД е преустановила подаването на топла вода и топлоенергия към жилищни сгради на територията на София поради просрочени за повече от два месеца задължения от потребителите (100 % или 90 % от етажната собственост).

Неправилно са формирани сметките им при свалени радиатори и липса на топломери, вменява задължение на наемодателя да заплаща консумираната от наемателя топлинна енергия, при положение, че последният е титуляр по партидата и др.

След проведеното проучване, с оспореното решение КЗК е приела за установено, че като единствен участник на съответния продуктов и географски пазар „Топлофикация София" е предприятие с господстващо положение по смисъла на ЗЗК и е извършила две нарушения на забраната за злоупотреба с него - неправомерно спиране на топлоснабдяването и искане собственикът на отдаден под наем имот да заплаща задълженията на наемателя - титуляр по партидата.

Съдът приема, че жалбата на „Топлофикация София" АД е неоснователна. Правилно КЗК е констатирала, че дружеството притежава господстващо положение на пазара. Тричленният състав на ВАС е категоричен, че прекъсването на топлоснабдяването в жилищни сгради, в които наред с потребителите с натрупани парични задължения, има и редовни платци, които по този начин се лишават от ползване на услугата, е незаконосъобразно.

Безспорно е, че потребителите в сградите със спряно топлоснабдяване са имали натрупани парични задължения за продължителен период от време, но само по отношение на 20 от тях неиздължеността е 100 %, т.е. лишени от услугата се оказват и изрядните потребители.