Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил заповед на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялна търговска практика на "Мобилтел", съобщиха от пресцентъра на КЗП, цитирани от БНР. Става дума за продажбата на предплатени карти за мобилни услуги.

Телекомът умишлено е премълчавал важно условие, според което при купуване на предплатени пакети услуги клиентът губи на всеки 90 дни парите по сметката си, ако до края на този период не презареди със сума над определена стойност.

Тази информация обаче е фигурирала само на интернет страницата на мобилния оператор. Липсвала е в офисите му и най-важното - върху опаковката на картите, обясняват от комисията.

В търговския обект са били налични неактуални условия. Според тях, при презареждане с 10 лв. клиентът удължава с една година активния период на предплатената си карта и така хората са заблуждавани.

Влязлата в сила заповед на КЗП отнема възможността на мобилния оператор да подвежда потребителите занапред. Наложена е санкция в размер на 10 000 лв. с наказателно постановление, което търговецът обжалва.